Stoletnica bojev za severno mejo in osvoboditev Maribora

Rudolf Maister z najožjimi sodelavci. Slika: Muzej narodne osamosvojitve Maribor

slika: muzej narodne osamosvojitve Maribor

Pred 100 leti na današnji dan, 23. 11. 1918, je slovenski general Rudolf Maister razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil. S tem pomembnim dejanjem, v katerem je sodelovala prva slovenska redna vojska v zgodovini, je uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del Štajerskega in Koroškega slovenskega entinčnega ozemlja pripojil Sloveniji oz. takratni kraljevini SHS.
Državni praznik, dan Rudolfa Maistra, v Sloveniji v spomin na borca za severno slovensko mejo obeležujemo od leta 2005. Maribor prav tako danes zaznamuje spominski dan občine Maribor, ko je Maister osvobodil mesto.

“Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko,” je 1. novembra 1918 razglasil major Rudolf Maister in postal general.

Še isti dan je prevzel popolno vojaško oblast nad mestom, narodni svet za Štajersko pa ga je povišal v generala. V zgodovinskem spominu se je nemudoma zapisal med največje osebnosti na Slovenskem. Rudolf Maister je edini poveljnik, ki je v tem času 1918/19 uspel v bojih za severno slovensko narodnostno mejo, zato je ena izmed najpomembnejših oseb tistega časa, praktično vse zasluge se pripisujejo njemu. Je edini Slovenec, ki je meje Slovenije razširil, vsi drugi do sedaj so jih zmanjšali.

General Rudolf Maister, foto: muzej narodne osamosvojitve Maribor

Taka pa je bila zaprisega prve slovenske vojske: Prisegam in se rotim pri Bogu Vsemogočnemu in svoji časti, da hočem zvesto služiti in z vso svojo dušo, z vsem svojim srcem, z vso svojo voljo služiti vladi Narodnega sveta Slovencev, Hrvatov in Srbov kot ljudski in zakoniti oblasti. Prisegam sebi in svojim dragim, svoji deci in svojim roditeljem, da hočem odredbe brezpogojno, povsod, v vsakem času izvrševati in da hočem biti pokoren ukazu predpostavljenih zapovednikov in vsem narodnim postavam in zakonom za napredek, edinstvo, svobodo in moč. Tako hočem in v to mi pomagaj Bog!

Na Uncu pri Rakeku je generala Maistra zadela kap, za njenimi posledicami je 26. julija 1934 umrl. Ob prevozu njegovih posmrtnih ostankov z Unca v Maribor se je v Ljubljani in Celju poklonila velika množica ljudi. V Mariboru so pripravili mrtvaški oder v veži mestnega magistrata, kjer so se od njega poslovili tisoči Mariborčanov in okoliških prebivalcev. 28. julija 1934 so generala Maistra z velikimi častmi pokopali na pobreškem pokopališču v Mariboru, kjer je še danes njegov grob. Pogrebni sprevod je odšel z Glavnega trga čez Stari most, po Tržaški in Pobreški cesti do pobreškega pokopališča.

Rudolf Maister je bil zares velik mož, predvsem pa odločen in pogumen Slovenec.

vir: RTV SLO

MZ

.

VREME

Maribor
oblačno
75%
3.6km/h
100%
9°C
11°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.