Vir: www.xiaomitoday.com

Predstavniki pri ameriški zvezni komisiji za komunikacije FCC (Federal Communications Commission) so nedavno odobrili pasovno širino šestih gigahercev, ki bo namenjena novi brezžični povezavi Wi-Fi 6E. Ta nam bo prinesla predvsem hitrejši prenos podatkov brez motenj, saj danes le redka povezava uporablja frekvenčno območje šestih gigahercev. Poleg tega bo v tem frekvenčnem območju na voljo spekter frekvence 1.200 megahercev, kar je precej bolje od spektra brezžičnih povezav 2,4 gigahercev in 5 gigahercev, saj ti uporabljata frekvenčni spekter 400 megahercev. To bo usmerjevalnikom dalo veliko več »moči« za prenos podatkov, mi pa bomo pridobili hitrejšo in stabilnejšo povezavo brez prevelikih motenj, zlasti v gosto poseljenih območjih.

 

Brezžična povezava Wi-Fi 6E naj bi teoretično ponujala hitrost prenosa podatkov do 9,6 gigabitov na sekundo, kar bo brez težav razveselilo tudi najzahtevnejše uporabnike. Prve naprave s podporo za novo brezžično povezavo bodo na voljo šele v zadnjem četrtletju letošnjega leta, zaživela pa bo seveda šele v teku naslednjega leta. Čipovja za brezžično povezavo Wi-Fi 6E bo kot prvi pričelo izdelovati podjetje Broadcom, podjetje Qualcomm pa bo poskrbelo, da bo nova povezava na voljo v sklopu mobilnih naprav. Med proizvajalci usmerjevalnikov, pa bodo kot prvi novo povezavo podprli podjetji Linksys in Netgear.

Analitiki napovedujejo, da naj bi bilo v letu 2021 prodanih 316 milijonov naprav, ki bodo omogočale novo brezžično povezavo Wi-Fi 6E, v letu 2022 pa se bo ta številka drastično povečala. Nova brezžična povezava bo namreč kot stalica na voljo tudi za tablične računalnike, pametne televizorje in pametne mobilne telefone. S tem pa bomo največ pridobili uporabniki, saj bo prenos podatkov postal precej hitrejši.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});