Dan spomina na mrtve ali dan plastičnih nagrobnih sveč?

Vir: Pixabay

Na ta dan se nas velika večina odpravi na pokopališča, kjer uredimo grobove, prižgemo sveče na grobovih naših bližnjih in prijateljev ali samo postojimo ob grobu in se spomnimo pokojnega. Katoliška cerkev 1. novembra obhaja slovesni in zapovedan praznik vseh svetih, ki ga praznujejo po vsem svetu.

V Sloveniji se pokojnih največkrat spomnimo, tako da prižgemo svečo. Letno Slovenci prižgemo okoli 16 milijon sveč, samo v dneh okoli praznika jih prižgemo okoli 11 milijonov. Povprečno Slovenec letno prižge osem sveč.

V podjetju Snaga Maribor se tako upravičeno sprašujejo: »Nas bo plastika pokopala?« Odpadne nagrobne sveče so se v preteklosti večinoma odlagale, odlaganje odpadkov pa je v skladu z evropsko hierarhijo ravnanja z odpadki najmanj zaželen način ravnanja. Odlagališča imajo velik negativen vpliv na tla, vodo (predvsem podtalnico) in ozračje, hkrati pa odlaganje odpadkov pomeni trajno izgubo virov.

Za ravnanje z odpadnimi svečami so odgovorni proizvajalci, pridobitelji in uvozniki nagrobnih sveč, medtem ko morajo upravljavci pokopališč in izvajalci občinske gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov zagotoviti ločeno zbiranje odpadnih sveč – torej infrastrukturo. Odpadne nagrobne sveče se zato morajo zbirati v posebnih zabojnikih ob pokopališčih, ločeno od zelenega odpada in drugih odpadkov, ki nastajajo na pokopališčih.

Večina odpadnih sveč v Sloveniji še zmeraj končna na odlagališčih, čeprav v Evropi obstajajo uspešne predelave odpadnih sveč — načini, kako iz odpadnih sveč pridobiti uporabne materiale. Kar 75,4 % odpadne sveče je namreč mogoče predelati in iz odpadka dobiti nove surovine. Ampak žal ne pri nas, zato so odpadne sveče pri nas še zmeraj zelo nezaželen odpadek. In letno ga ustvarimo ogromno.

V Snagi Maribor zato svetujejo, da kupujmo sveče v stekleni embalaži, saj je steklo neskončno krat možno predelati in iz odpadnega stekla tudi v Sloveniji ustvarjajo nove surovine in polizdelke, pokojni osebi se poklonimo s cvetjem, cvetje je biološki odpadek, ki se neposredno vrača v zemljo in prižgimo vsaj eno svečo manj.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.