Po praznovanju martinovega na Trgu Leona Štuklja več tisoč kilogramov smeti

štuk

V soboto, po največji zabavi na prostem v Mariboru, martinovanju, so po končanem veseljačenju občanov in drugih obiskovalcev, stopile v akcijo ekipe Snage, ki so bile zadolžene za čiščenje glavnega prizorišča.

Iz Snage sporočajo, da so letos na Trgu Leona Štuklja, kljub predpisani povratni embalaži na javnih prireditvah v Mariboru, zbrali 4.500 kilogramov odpadkov. To pomeni, da je vsak obiskovalec ustvaril skoraj pol kilograma odpadkov. Številke že nekaj let ostajajo približno enake, kar pomeni, da se nas odgovorno ravnanje z odpadki na javnih prireditvah ne dotakne preveč.

Že sedaj tudi razmišljajo o naslednjem praznovanju, silvestrovanju, ki je pred vrati. Razmišljajo kaj lahko storijo drugače in predlagajo, da se gostinci dosledno držijo predpisov, ki zaukazujejo uporabo povratnih kozarcev, katere je mogoče oprati in ponovno uporabiti; da na prireditveni prostor obiskovalci ne nosijo plastičnih lončkov, če pa že prinesejo embalažo s seboj, naj bo takšna, ki jo lahko uporabijo večkrat; da se namesto plastičnih uporabljajo steklene steklenice in da obiskovalci za odstranjevanje odpadkov uporabljajo koše za odpadke, ki jih je zmeraj dovolj. Odpadki ne sodijo na tla.

Iz Snage opozarjajo, da moramo razviti zavedanje, da mora vsak papirček, ki ga odvržemo, nekdo za nami pobrati, da lahko govorimo o čistem in urejenem mestu. Ugotavljajo, da smo na tem novembrskem izpitu padli. Sporočajo, da bodo javnost obvestili, kako se bomo odrezali na decembrskih prireditvah in silvestrovanju v središču mesta, v prvih dneh novega leta.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.