Delavci migranti s podpisi za spremembo zakona o urejanju trga dela!

Sindikat delavcev Migrantov Slovenije je na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložil pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela.

Sindikat delavcev Migrantov Slovenije zbira podpise za referendum

Sindikat delavcev Migrantov Slovenije je na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložil pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje, zato je predsednik Državnega zbora določil, da je prvi dan roka za zbiranje podpisov volivcev torek, 15. 9. 2020, zadnji dan za zbiranje podpisov pa petek, 13. 11. 2020. Kot sporočajo iz Sindikata delavcev Migrantov Slovenije je možno glasovati tudi preko e-vloge, po prijavi z digitalnim potrdilom. TUKAJ

Pričel je teči rok za zbiranje 5000 podpisov podpore za spremembo Zakona o urejanju trga dela in Zakona o dohodnini. Podporo spremembi zakona lahko državljani izrečejo s podpisom obrazca na upravni enoti ali preko portala e-uprave z digitalnim potrdilom od danes, pa vse do 13.11.2020.

Oba predloga novele zakona je vložil Sindikat delavcev migrantov Slovenije, z njima pa želijo čezmejni delavci odpraviti krivično obdavčevanje prihodkov iz tujine, diskriminacijo ter izenačiti pravice slovenskega delavca iz naslova nadomestil za primer nastanka brezposelnosti z delavci, ki v državi zaposlitve živijo.“Zgodba okrog obdavčevanja dohodkov iz tujine se vleče že predolgo. Zadeva je eskalirala do te mere, da je ne znajo enotno obravnavati niti posamezni finančni uradi. Zakon, ki ga predlagamo, bo ukinil obdavčitev dohodkov iz tujine tistim osebam, katerim ta dohodek predstavlja edini vir dohodka. Po modelu izvzetja s progresijo, kot to velja trenutno samo za Kraljevino Švedsko. Kar se pa tiče drugega predloga zakona, Zakona o urejanju trga dela in nadomestila za brezposelnost, pa je zadeva še bolj jasna. Nihče ne more delavcu odkloniti, spreminjati ali zmanjševati obsega socialnih pravice samo za to, ker v državi, kjer vplačuje, ne živi. Po trenutni ureditvi, se Slovenija odreka denarju, ki bi se stekel v proračun iz naslova prispevkov iz nadomestila. Je pa malo čudno, da na eni strani država neupravičeno jemlje, po drugi strani, pa se denarju odreka. Vse v škodo delavca,” pravi Mario Fekonja – predsednik SDMS.

ELEKTRONSKO PODPISANA POTRDILA NAM POŠLJITE NA MAIL: [email protected], še sporočajo iz sindikata.

MG


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.