G20: Voditeljem ni uspelo premostiti razlik glede Pariške pogodbe

Ta konec tedna se je v Hamburgu ob hudih nemirih in protestih končalo srečanje gospodarsko najvplivnejših držav sveta oziroma G20.

Kot neuspeh tega srečanje lahko označimo umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma. Ameriški predsednik Trump vztraja, da bi podnebni sporazum škodil ameriškemu gospodarstvu, zato ZDA niso podprle boja proti podnebnim spremembam.

 

Prvo srečanje Trumpa in Putina

V petek, sta se tokrat prvič srečala predsednika Rusije Vladimir Putin in ZDA Donald Trump. Temu srečanju je bilo namenjeno največ medijske pozornosti. Na štiri oči sta se pogovarjala kar dve uri, dokler ju ni prekinila prva dama Melania Trump. Pogovori so potekali o prekinitvi vojne v Siriji, o Ukrajini, o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve, kar je Putin ostro zanikal, boju proti terorizmu in kibernetski varnosti.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po njunem srečanju povedal, da imata predsednika namero iskati rešitve, ki bodo ustrezale tako Rusiji, kot ZDA in mednarodnim interesom. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je dejal, da je srečanje potekalo v dobrem vzdušju in da imata državi namen sodelovati pri reševanju ukrajinske krize in tam kjer nimata  enakih stališča  nadaljevati z dialogom.

Vladimir Putin, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron pa so ob robu vrha G20 govorili  tudi o rešitvi krize v vzhodni Ukrajini. Po poročanju tujih medijev si Merklova in Macron prizadevata za politično rešitev, ki bi končala več kot triletne spopade, v katerih je umrlo že več kot 10.000 ljudi.

 

Merklova zadovoljna s kompromisom o prosti trgovini

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je gostila srečanje G20, je po vrhu srečanja dejala, da je zadovoljna s kompromisom o prosti trgovini, saj tržišča morajo ostati odprta in hitri uveljavitvi pariškega podnebnega sporazuma. Posebej je zadovoljna s sporazumom o prosti trgovini, ki je na tokratnem srečanju veljal za težavnejšega, ker je ameriški predsednik Trump, zagrozil, da bo zaradi nacionalne varnosti omejil dostop do ameriškega trga. Pogajalci so zapisali, da, so se države G20 izrekle za“vzajemen in medsebojno koristen okvir za trgovino in investicije” ter za načelo nediskriminatornosti in da države G20 želijo nadaljevati “boj proti protekcionizmu vključno z vsemi nepoštenimi trgovinskimi praksami”.

Seveda kanclerka ni mogla mimo nasilnih protestov, ki so zajeli Hamburg pred, med in po koncu srečanja G20, nadaljevali pa so se še naprej v sobotno noč. Obsodila jih je in kritizirala. Protestniki so namreč mesto razdejali, uničevali so stavbe, razbijali izložbe, ropali trgovine, zažigali avtomobile, celo napadali policiste. Podoba mesta je bila kot bi bilo v vojnem stanju. Najhuje je bilo v mestni četrti Schanzenviertel. Nekateri udeleženci srečanja so zato morali spremeniti svoje obveznosti in urnik. Nemška policija je morala večkrat uporabiti vodne topove. Predstavnik hamburške policije Timo Zill je dejal, da ni šlo za politična sporočila, da je to nasilna, prestopniška  drhal.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
rahel dež
96%
2.1km/h
100%
10°C
11°
10°
10°
Thu
10°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
10°
Mon

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA