Begunci živijo med nami

Združeni narodi so leta 2000 razglasili 20. junij za dan beguncev. Urad Visokega komisariata Združenih narodov za begunce sporoča, da so danes  migracijska gibanja izredno zapleten pojav, ki ne vključujejo le beguncev, ampak tudi na milijone migrantov. Migranti – večina med njimi je ekonomskih migrantov, se odpravijo v svet, da bi si zagotovili boljše življenje. Njihov obup in željo po boljšem življenju pogosto izkoristijo tihotapci, ki so iz stiske drugih ljudi naredili milijonski posel. S tihotapstvom je prepredena tudi vzhodna zunanja meja Evropske unije. Begunci in migranti se med seboj močno razlikujejo: migranti se prostovoljno odločijo zapustiti svoje domove, da bi sebi in svojim družinam zagotovili svetlejšo prihodnost, medtem ko so begunci primorani zapustiti svoje domove ali domovino, da bi si rešili življenje ali ohranili svobodo.

Od leta 2015 je  begunska problematika pri nas vedno aktualna. Takrat so ljudje  ljudje v sto tisočih bežali z Bližnjega vzhoda (največ iz Sirije, Afganistana, Iraka in Pakistana) v Evropo. Kriza  je bila izjemnih razsežnosti. Pred tem smo se v Sloveniji z begunci tako intenzicvno ukvarjali po razpadu bivše Jugoslavije, v 90-tih letih prejšnjega stoletja, ko so k nam pribežali predvsem zaradi vojne begunci iz Bosne in Hercegovine.

Slovenija je postopke premestitve beguncev začela izvajati marca 2016. Do 7. 6. 2017 je bilo izvedenih pet postopkov premestitve, v katerih se je Republika Slovenija zavezala k sprejemu 60 oseb iz Italije in 170 oseb iz Grčije. Dejansko je bilo premeščenih 35 oseb iz Italije (vsi državljani Eritreje) in 164 oseb iz Grčije, od tega 141 državljanov Sirije, 17 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva. Slovenija je do 7. 6. 2017 premestila 199 oseb, kar predstavlja 35 % naše zaveze in Slovenijo uvršča nad povprečje EU glede izvedenih premestitev. To povprečje je aprila 2017 znašalo 17 %.

Konec maja je Slovenija podala novo zavezo za sprejem 50 oseb, in sicer za 15 oseb iz Italije in 35 oseb iz Grčije.

Begunci v naša življenja vnašajo spremembe. Kljub temu da so spremembe stalnica našega življenja, jih večina ne sprejema navdušeno, ne beguncev in ne sprememb.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.