Kako so komunisti delili stanovanja v zloglasnem bloku na Valvazorjevi 3?

Kako so

Komunizem, ki se je v Sloveniji zakoreninil med ljudi, še vedno vzbuja strah. Tudi 77 let po koncu svetovne vojne, ki jo nekateri tako radi danes praznujejo.

Spoznajte partijski blok na Valvazorjevi 3 v Ljubljani

Komunistična združba, ali bolje rečeno kar kradljivci in morilci, so v obdobju socializma najbolj uživali. Poseben status so si privoščili nekateri komunistični funkcionarji, partizani, tisti, ki “lizali riti” na pravem mestu in ostali, ki so častili komunistični režim. Razkošno življenje na račun republiškega proračuna, kar je bilo v popolnem nasprotju s razglašanjem načel o socialni enakosti in pravičnosti, je bilo za izbrance nekaj samoumevnega. Seveda gre tu za kraje, likvidacije, umore. Tako so tudi prišli do nepremičnin in bogastva.

Stanovanja izbrancem na Valvazorjevi 3, v Ljubljani

V centru Ljubljane stoji na Valvasorjevi ulici ob državnem zboru, tik ob Cankarjevem domu v Ljubljani, tako imenovani blok revolucionarjev, ki so ga posebej za slovenske vrhovne partijce zgradili leta 1961. Po načrtu I. so v stanovanja na Valvasorjevi 3 v Ljubljani naselili različne partijce, funkcionarje ipd. Seveda brezplačno!.

V prvem nadstropju je 4-sobno stanovanje zasedel udbovec Niko Šilih, politični komisar Novomeške čete, ki je po vojni postal pomočnik načelnika slovenske Ozne Ivana Mačka – Matije, v kateri je bil najožji sodelavec Mitje Ribičiča. V UDBI je deloval kot načelnik in kot sekretar IS LRS za notranje zadeve, nato je bil član Izvršnega sveta Skupščine SRS, predsednik Sveta za zdravstvo, član CK ZKS, republiški poslanec itd.

V drugem nadstropju stavbe na Valvasorjevi 3 je 5-sobno stanovanje s kabinetom zasedel Matija Maležič, saj je bila hiša, v kateri je stanoval, predvidena za rušenje. Maležič se je po končani Srednji tehniški šoli v Ljubljani zaposlil v Dravski banovini, leta 1941 pa se je priključil NOB. Med letoma 1948 in 1951 je bil župan Ljubljane, kasneje pa poslanec republiške in zvezne skupščine.

V tretjem nadstropju iste stavbe na Valvasorjevi 3 je 5-sobno stanovanje s kabinetom dobil v last tudi Tone Fajfar. Od jeseni 1944 je delal v Beogradu, kjer je januarja 1945 sodeloval pri ustanovitvi Enotnih sindikatov Jugoslavije, februarja pa se je kot delegat udeležil svetovne sindikalne konference v Londonu. Maja 1945 je postal minister za gozdarstvo, trgovino in lesno industrijo v slovenski narodni vladi in bil 17 let njen minister oz. član izvršnega sveta. Leta 1946 je tudi formalno vstopil v KP in bil član CK ZKS (1948–1959)

V četrtem nadstropju stavbe na Valvasorjevi 3 si je 4-sobno  stanovanje prilastil Franc Leskovšek (ilegalno partijsko ime Luka. partizansko ime Peter Strugar). Ta vajenec pri ključavničarju v Žalcu se je v Westnovi tovarni v Celju (kasneje EMO Celje) izučil za kovinostrugarja. Leta 1935 je skupaj s Kardeljem odpotoval v Sovjetsko zvezo, kjer je delal za Kominterno in bil na avgustovskem posvetovanju 1936 v Moskvi kot edini Slovenec imenovan v politbiro KPJ.


Taki partijski bloki, izgledajo približno tako:


 

Naslednji na seznamu stanovanj je bil zloglasni, nikoli obsojeni, Mitja Ribičič. Prilastil si je 4-sobno stanovanje v petem nadstropju iste stavbe na Valvasorjevi 3 v Ljubljani. Kot še piše v dokumentu, je bila vila, kjer je živel s šest-člansko družino, predvidena za rušenje. Ribičič je po krvavi komunistični revoluciji delal v Ozni in Udbi. Zaradi genocida nad civilisti, domobranci in vojnimi ujetniki po drugi svetovni vojni je Državno tožilstvo Republike Slovenije 24. maja 2005 vložilo obtožnico proti njemu. Zloglasnega komunista niso nikoli obsodili.

Kar 7-sobno stanovanje v šestem nadstropju na Valvasorjevi 3 si je prilastila komunistka Vida Tomšič. Vse do upokojitve je opravljala visoke politične funkcije, med drugim je bila večkrat članica vlade Socialistične republike Slovenije. Od 1971 je bila predsednica Zveznega sveta za načrtovanje družine. Stališča Vide Tomšič so se izrazila v zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je leta 1976 sprejela Socialistična republika Slovenija.

(vir: demokracija, Reporter)

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
75%
1.5km/h
93%
-4°C
-3°
-5°
-4°
Thu
-3°
Fri
-1°
Sat
1°
Sun
3°
Mon

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA