Med nami pod pragom revščine živi 52 tisoč ljudi

Podravska regija (vir: Surs)

V podravski regiji, kamor se uvrščata območji Maribora in Ptuja, to je območje v tem delu od avstrijske do hrvaške meje, je stopnja tveganja revščine prebivalstva 16,4 odstotka in je skoraj četrtino višja od slovenskega povprečja. Višja stopnja revščine od podravske je samo še v posavski regiji, kjer je ta 18,5 odstotka.

Kako težko je nekaterim v podravski regiji, kaže podatek, da je stopnja tveganja revščine v sosednji pomurski regiji 14,6 odstotka, na Koroškem 13,5 odstotka in v savinjski regiji 15,4 odstotka.

Najmanj tveganja za revščino pa je v primorsko-notranjski regiji, kjer je stopnja 8,4 odstotka, in na Goriškem, kjer je stopnja 9,8 odstotka.

V osrednjeslovenski regiji je stopnja tveganja revščine 11,5-odstotna, na Gorenjskem 12,4 odstotka, v jugovzhodni Sloveniji 12,4 odstotka in v obalno-kraški regiji 10,7 odstotka.

Statistični urad RS (Surs) je objavil najnovejše podatke o stopnji tveganja revščine. Ta je v Sloveniji 13,3 odstotka, pod pragom revščine živi 268.000 oseb. To tudi pomeni, da so mesečni prihodki navedenih nižji od 636 evrov, kar je po novem tudi prag za tveganje revščine.

Podravska regija.

Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je znaša 7.628 evra, mesečni pa 636 evra. Osebe, katerih neto razpoložljivi dohodek odrasle osebe na mesec je nižji od 636 evra, so izpostavljene tveganju revščine oziroma živijo pod pragom za tveganje revščine. Prag tveganja revščine za štiričlansko družino (dva odrasla in dvoje otrok, mlajših od 14 let) je znašal 1.335 evrov na mesec, za dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa 954 evrov na mesec.

Največ ljudi, ki živijo z dohodki, nižjimi od praga tveganja revščine, je v osrednjeslovenski (60.000) in naši, tj. podravski statistični regiji (52.000), najmanj pa v primorsko-notranjski (4.000) in zasavski statistični regiji (7.000).

Nadalje poznamo tudi stopnjo tveganja socialne izključenosti. Ta je v Sloveniji 17,1 odstotka, kar pomeni, da je tveganju socialne izključenosti izpostavljenih približno 345.000 oseb.

Tudi ta stopnja je najvišja v posavski in naši, tj. podravski statistični regiji (v obeh je  21,2-odstotna), najnižja pa v primorsko-notranjski (10,8-odstotna) in goriški statistični regiji (12,7-odstotna).

V naši, to je podravski (mariborsko-ptujski), regiji se je delež oseb z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine zvišal. Pod pragom revščine živi 52.000 ljudi. Povečala se je tudi stopnja tveganja socialne izključenosti, tej je v naši regiji izpostavljenih 68.000 ljudi.

http://www.stat.si/StatWeb/News/Index/7464

M. B.


Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.