Obramba pred točo?

Medtem, ko čakamo na naslednjo pošiljko neurij, neviht in možne toče, je potrebno omeniti dejstvo, da Letalski center (LC) Maribor še ni začel izvajati letalske protitočne obrambe na območju severovzhodne Slovenije, saj čaka na pogodbo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ta predpostavlja do 35 % sofinanciranje letalske obrambe pred točo. Ta obramba vsebuje posipanje točonosnih oblakov s srebrovim jodidom.

Ministrstvu za kmetijstvo, trdi da bo denar za sofinanciranje namenjen, če se bo izkazal interes lokalnih skupnosti. Predpostavljajo, da če se bo vključila vsaj polovica iz območja, katerega se ščiti, se bo zagotovilo sofinanciranje. To območje zajema vse občine v statistični regiji Pomurje (27), vseh 41 občin v statistični regiji Podravje ter občini Slovenske Konjice in Zreče , ki spadata v savinjsko statistično regijo, kakor tudi občino Podvelka iz koroške statistične regije.

Letalska obramba bi naj stala okrog 150 tisoč evrov na sezono. Odziv občin je katastrofalen, saj je le 10 od 52 vrnilo podpisane pogodbe za obrambo.  Sicer vsako leto zberejo približno 40 pogodb. Kar pomeni, da se nekatere občine zavarujejo na račun ostalih, ki so plačale. Tako lahko izvede LC Maribor zgolj delno obrambo, saj imajo za pokritost 2900 kvadratnih km zgolj eno letalo.

Tako da bo treba pravočasno organizirati medobčinsko sodelovanje, v kolikor se hočemo izogniti še eni katastrofi, ki bi bila posledica medobčinskega rivalstva in taktiziranja.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.