Zaradi spleta: Naivne ženske srednjih let, ob velike količine denarja!

NKBM zaznala sporna nakazila v Turčijo

Ljudje, ki preko različnih družabnih omrežij navežejo na videz prijateljski stik z neznanim človekom, so lahko žrtve prevar, povezanih s pranjem denarja. Ko se vzpostavita stik in zaupanje, se začnejo zahteve po denarnih nakazilih, sledijo lahko tudi grožnje. Sprva gre za nižje zneske okoli sto do 200 evrov, nato zneski narastejo do nekaj tisoč ali nekaj deset tisoč evrov. Nova KBM je namreč zadnjem času zaznala več tovrstnih nakazil v Turčijo in dogajanje poimenovala ljubezenske.

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Kot poroča Večer je v decembru in januarju 14 oškodovancev oziroma komitentov Nove KBM skupno v tujino nakazalo 200.000 evrov, potem ko je nekaj časa virtualno prijateljevalo po spletu in padlo v zanko komunikativno spretnih prevarantov. Ti znajo pihati na dušo in človeku zlezejo pod kožo. Tarči, ponavadi v slabi angleščini, pošiljajo vljudna, čustvena sporočila, srčke in druge sentimentalne simbole, izpovedujejo čustvene, namišljene tragične zgodbe o sebi ali družinskih članih in obljubljajo srečo do konca dni. Ko nastane trdnejša, zaupna vez, kar lahko traja več mesecev, goljufi pošljejo žrtvi prošnjo o nakazilu denarja. Razlogi so lahko zelo kreativni, od stroškov carine za “kovček bogastva”, ki naj bi ga dobila žrtev, denarja za operacijo otrok in avionske karte do organizacije kakšnega dogodka, recimo poroke.

Gre za psihološko močno in nevarno igro. Goljufi se pretvarjajo in skrivajo pod fiktivnimi poklici zdravnika, vojaka, delavca na naftni ploščadi. Tarča so običajno ženske srednjih let, osamljene, ločene. Denar nakazujejo iz svojih računov, si ga izposodijo ali tudi najamejo kredit.

Previdno torej na spletu, ženske!

M.G.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
87%
2.6km/h
75%
6°C
9°
5°
5°
Mon
2°
Tue
2°
Wed
2°
Thu
3°
Fri

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA