Vlada je pripravila nekaj sprememb prvega protikoronskega svežnja. Preverite!

Prišlo je do nekaterih sprememb iz prvega protikoronskega svežnja, ki bodo stopili v veljavo v drugem svežnju.

Nekaj sprememb iz prvega svežnja zakona

  • Pri čakanju na delu so uvedli spremembo pri skupini K, ki prej ni bila upravičena do povračila, če je bilo v podjetju manj kot 10 zaposlenih. Sprememba je uvedena tudi pri merilih, ki določajo, kateri delodajalci so upravičeni do sprememb. Pri njih zdaj velja, da če je prišlo do upada prihodkov v letu 2020 zaradi epidemije v primerjavi z letom poprej za več kot 10 odstotkov, so podjetja do ukrepov upravičena. Do ukrepov so upravičeni tudi delodajalci, ki tudi sicer ne izpolnjujejo vseh pogojev, a imajo status humanitarne ali invalidske organizacije.
  • Pri delavcih, ki so trenutno na čakanju, je uvedena sprememba pri določenih sedmih zaporednih dnevih, na katere se lahko vrnejo na delo, če jih  k temu pozove delodajalec. Glede na novo določbo gre zdaj za sedem poljubnih dni. Kjer delodajalci razmišljajo, da zaradi višje sile ne bi vrnili delavcev na delo po zakonu o delovnih razmerjih, nadomestilo zanje ne sme biti nižje od nadomestila, ki je določeno s protikoronskim zakonom.

Krizni dodatek se izplača ob izplačilu plač

  • Za zaposlene, ki v tem času delajo,so delodajalci oproščeni plačevanja prispevkov, ki jih krije država.
  • Krizni dodatek se izplača ob izplačilu plač, kar ne velja za marec in bo ta dodatek izplačan do konca tega meseca. Delavcu se krizni dodatek izplača sorazmerno, kar pomeni, da če je bil delavec vmes tudi na bolniškem dopustu ali dopustu, se mu krizni dodatek izplača samo za čas, ko je delal.
  • Tistim, ki so delno samozaposleni in delno zaposleni, zdaj pripada sorazmerni temeljni mesečni dohodek in jim je odmerjeno sorazmerno plačilo prispevkov.

V primeru podaljšanja ukrepov v junij bodo določbe smiselno uporabljene tudi v juliju, kar pomeni, da bodo nakazila izvedena 10. dne v mesecu, je pojasnil davčni strokovnjak in član vladne strokovne skupine Ivan Simič.
MG

VREME

Maribor
pretežno oblačno
89%
0.5km/h
75%
21°C
22°
21°
20°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu
22°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.