Odmevi na sodbo arbitražnega sodišča

Vir: Wikipedia

Po razglasitvi sodbe je predsednik države Borut Pahor povedal “Slovenija je lahko zadovoljna s potekom meje tako na kopnem kot na morju” in “po mirni poti smo rešili problem, ki je do podpisa arbitražnega sporazuma leta 2009 močno obremenjeval odnose med sosednjima dvema državama.

Predsednik Vlade dr. Miro Cerar je povedal, da se bo zavzemal, da se odločitev enotno sprejme, četudi niso bila uresničena vsa pričakovanja Slovenije in da so nerešena vprašanja predolgo obremenjevale odnose med državama. 12. julija se bo v Ljubljani srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in se pogovarjal o implementaciji sodbe arbitražnega sodišča.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je poudaril, da je odločitev pravna in strokovna ter da ni šlo za neka politična stališča, da je Slovenija bila, je in bo tudi v prihodnje pomorska država. Ob tem pa obžaluje, da je hiša  Joška Jorasa pripadala Hrvaški in da gre meja v Hotizi po katastru.

V SD so zadovoljni s sodbo arbitražnega sodišča in želijo, da se uveljavi v praksi, da jo sprejme tudi Hrvaška in kot so zapisali na spletni strani, bo njihova glavna skrb, da tako doma kot v dialogu z Zagrebom poskrbijo, da bo življenje ljudi, ki živijo ob meji, po razsodbi lažje in boljše.

Na sobo arbitražnega sodišča so se odzvale tudi opozicijske stranke.

Prvak SDS-a Janez Janša je razočaran. Meni, da je Slovenija z razsodbo več izgubila kot dobila. Prepričan je, da smo izgubili četrt Piranskega zaliva, v koridorju na odprto morje pa imamo le splošne pravice, medtem ko lastniki ostajajo Hrvati. Odločitev je po njegovem bistveno slabša, kot je rešitev predvideval znameniti sporazum Drnovšek – Račan, da to ni tisto, kar je Slovenija imela 25. junija 1991, ko je nadzorovala celoten Piranski zaliv. Opozoril je, da Slovenijo arbitražni sporazum pravno veže, saj je bil potrjen na referendumu in da sodbe sodišča ne bo enostransko realizirati.

Nad  sodbo arbitražnega so razočarani tudi v Novi Sloveniji (NSi). Matej Tonin je v izjavi za medije povedal, da se zavedajo, da druge alternative ni in da je treba razsodbo sprejeti takšno kot je, saj verjetno v nobenih dvostranskih pogajanjih s Hrvati ne bi dosegli več. Najbolj so razočarani nad določitvijo meje ob Dragonii, na morju in Razkrižju.

Iz Levice se je oglasil Matej T. Vatovec, ki je mnenja, da ima Slovenija še druge težave, ne samo mejo. Povedal je, da se mu zdi žalostno, da se državam v 26-tih letih ni uspelo dogovoriti o meji. Po njegovem zdaj razsodba in določitev meje ne sme zakriti drugih tem kot so potrebe ljudi, ki jih je razsodba prizadela.

Alenka Bratušek iz Zavezništva je povedala, da izkupiček ni popolnoma idealen. Opozorila je, da je bil dogovor o arbitraži glede meje pogoj, da je Hrvaška postala članica Evropske unije, zdaj  ko je članica, pa dogovora  več ne bi spoštovala. Po njenem mnenju bi jo to moral spomniti tudi kdo iz Evropske unije in evropskih držav.

Vse stranke pa so si edine, da je sodbo mednarodnega sodišča treba spoštovati.

R. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.