Danes se je v Ljudskem vrtu pelo

Vir: Narodni dom Maribor

Danes popoldne ob 17. uri je Narodni dom Maribor s soorganizatorji na stadionu Ljudski vrt pripravlil največji glasbeni dogodek mladih v Sloveniji Zborovski bum 2017.

To je prireditev, namenjena množičnemu petju otrok večglasnih šolskih pevskih zborov ter druženju otrok z istim interesom – ljubeznijo do petja in glasbe.

Tokrat so šolarji peli ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor, ki mu je dirigiral Simon Krečič. Pelo je več kot 5.500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov iz 182-ih slovenskih osnovnih šol, pridružili pa so se jim bodo tudi priznani operni pevci opernega ansambla SNG Maribor: sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, altistka Irena Petkova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Jaki Jurgec.

Letošnji repertoar temelji na operni tematiki domačih in tujih skladateljev, in sicer z odlomki naslednjih glasbenih del: Poklon fantov in deklet iz Novakovega Figara ter Pesem kostanjev iz Firštovega najnovejšega muzikala Veronika Deseniška,  Habanera iz Bizetove opere Carmen, Barkarola iz Offenbachovih Hoffmanovih pripovedk, Zbor sužnjev iz Verdijevega Nabucca,  Napitnica iz Traviate ter  Papageno iz Mozartove Čarobne piščali.

Dogodek Zborovski BUM je nastal pod okriljem Zavoda RS za šolstvo in strokovnim vodenjem dr. Inge Breznik. Cilj prireditve je dvigniti kakovost dela na področju večglasnega šolskega mladinskega zborovskega petja ter v iskanju novih načinov motivacije otrok za zborovsko petje. Poudarek je na domovinski vzgoji, zato vse pesmi izvajajo v slovenskem jeziku, vendar se tematika iz dogodka v dogodek spreminja.

Dogodek se tradicionalno odvija na dve leti v Mariboru. Prvič se bil izveden leta 2012 na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, ko so peli otroci iz 36 osnovnih šol s Štajerske. Naslednje leto se je prireditev razširila na nacionalno raven.

Glasbeni dogodek bomo lahko neposredno poslušali tudi na 1. programu Radia Slovenija, Radia Maribor in Radia Koper. Na državni praznik, 25. 6. 2017, pa si ga bomo lahko tudi ogledali na 1. programu televizije Slovenije.

Ogled prireditve je brezplačen.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.