Po vseh spremembah, sedaj še preoblikovanje šolskega sistema?

Slika je simbolična

Nacionalni program vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023-2033 je v središču pozornosti v Sloveniji, saj nekaj deset pedagogov, združenj in pedagoških oddelkov poziva k boljši pozornosti na vzgojno in socializacijsko vlogo šole ter ne zgolj na merljive rezultate znanja. Podpisniki pisma opozarjajo, da se preveč poudarja merljive rezultate znanja mednarodnih raziskav pismenosti in nacionalnih preverjanj znanja, s čimer se zanemarja socialno-emocionalni vidik šole. Šola mora imeti tudi etično, vzgojno, pozitivno socializacijsko in varovalno vlogo duševnega zdravja otrok.

Šola je poleg družine najpomembnejše socializacijsko in vzgojno okolje za otroke in mladostnike. Kot poudarjajo podpisniki pisma, naj bi se šola osredotočila ne zgolj na kognitivno delovanje ter izobraževalno učinkovitost šolajočih se otrok in mladostnikov, ampak naj bi imela tudi nujno potrebno vlogo pri razvijanju socialnih veščin, kot so sobivanje, sodelovanje, solidarnost in empatija. Šola ima tudi pomembno vlogo pri vzgoji otrok v skladu z raznolikostjo in vključevanju v skupno družbeno okolje na način, ki bo življenje za vse člane in članice družbe čim bolj dostojno in kakovostno.

Podpisniki pisma si želijo, da bi vodila našega vzgojno-izobraževalnega sistema še vedno ostala razvoj, vključenost in napredek vseh otrok. Otrokom je treba omogočiti optimalni razvoj njihovih sposobnosti, občutek vključenosti in sodelovanja. Merljivi rezultati mednarodnih raziskav pismenosti in nacionalnih preverjanj znanja so sicer pomembni, vendar ne smejo biti najpomembnejši argument pri strokovnih razpravah o posodabljanju šolskega sistema.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.