Vključitev invalidov v družbo

Vir: Pixabay

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak je v poslanici ob mednarodnem dnevu invalidov, 3. decembru, med drugim zapisala, da Evropska unija letos ta dan obeležuje pod geslom:”Smo državljani EU”.

Evropska unija je tako kot Slovenija ratificirala Konvencijo o pravicah invalidov, ki določa, da »države pogodbenice te konvencije priznavajo enako pravico vsem invalidom, da živijo v skupnosti in enako kot drugi odločajo ter sprejemajo učinkovite in ustrezne ukrepe, ki jim omogočajo polno uživanje te pravice ter polno vključenost v skupnost in sodelovanje v njej. Slovenija v EU aktivno sodeluje tudi na področju ustvarjanja invalidske politike.

Evropska unija je zavezala države članice, da s svojimi ukrepi zagotovijo preprečevanje in odstranjevanje diskriminacije na podlagi invalidnosti oziroma zagotavljanje enakih možnosti za invalide.

Ministrstvo je v letošnjem letu sprejelo dodatne ukrepe k izenačevanje možnosti invalidov in to so sofinanciranje tehničnih pripomočkov za invalide s senzornimi okvarami, sofinanciranje prilagoditve vozila gibalno oviranim invalidom in novo v letu 2018 bo možnost pridobitve psa pomočnika za težko oziroma najtežje gibalno ovirane invalide. V letošnjem letu je bil sprejet tudi sistemski Zakon o osebni asistenci, ki določa pravico invalidov do osebne asistence in način uveljavljanja pravice do osebne asistence z namenom omogočati invalidom večjo osebno samostojnost in vključenost v družbo.

Ministrica  je še zapisala, da gre ministrstvo po poti uresničevanja in implementacije Konvencije o pravicah invalidov, zato se je na pobudo Evropske komisije kot najuspešnejše, prijavilo na Evropski projekt »EU Disability Card« oziroma »Evropska kartica ugodnosti za invalide« in kot prvo projekt zaključilo. S tem je bilo ponovno dokazano, da smo lahko vzgled in da s svojimi dobrimi praksami lahko tudi veliko prispevamo k uresničevanju invalidske politike v Evropski uniji.

Sam projekt EU kartica ugodnosti za invalide je pomemben v Evropski uniji, saj povezuje države na področju invalidskega turizma in invalidom omogoča lažje in ugodnejše potovanje. Poleg ugodnosti se s kartico ozavešča in seznanja javnost o invalidih, njihovih zmožnostih, potrebah, željah, načinu življenja, predvsem pa o tem, da so invalidi ljudje, ki potujejo in se s tem osebnostno razvijajo, kot vsi drugi. Zato je pozitiven učinek EU kartice ugodnosti za invalide zagotovo tudi večje vključevanje invalidov v družbo, ne le v domačo, temveč v družbo EU.

Ministrstvo že prehaja na nov projekt »Prehod mladih«, katerega cilj je vzpostavitev celostnega modela podpornih storitev pri prehodu mladih s posebnimi potrebami na trg dela, ki ga bo ob zaključka projekta vključen v sistem zaposlitvene rehabilitacije. Ciljna skupina so mladi s posebnimi potrebami, ki potrebujejo prilagojeno izvajanje programov vzgoje in izobraževanja z dodatno strokovno pomočjo ali prilagojene programe vzgoje in izobraževanja oziroma posebne programe vzgoje in izobraževanja.

J. L.


VREME

Maribor
rahel dež
94%
1km/h
100%
4°C
5°
3°
4°
Thu
3°
Fri
5°
Sat
8°
Sun
10°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.