Prostovoljci so med nami, tukaj in pomagajo prvi

Vir: Pixabay

Predsednik Vlade dr. Miro Cerar je ob današnjem mednarodnem dnevu prostovoljstva izrekel zahvalo in priznanje vsem prostovoljcem za njihovo plemenito delo ter neizmeren prispevek k družbeni blaginji v Sloveniji.

Povedal je, da so prostovoljci tisti, ki pomagajo prvi in vsakomur in kjerkoli in da ima prostovoljstvo v Sloveniji dolgo, bogato tradicijo in z nesebičnim delovanjem posameznikov prispeva k razvijanju vrednot solidarnosti in medsebojnega povezovanja. V obdobju zaostrenih ekonomskih in družbenih razmer je bila vloga prostovoljcev zelo pomembna, saj prispeva k medsebojni solidarnosti, zniževanju revščine, socialni vključenosti, medgeneracijskemu dialogu in višji zaposljivosti prebivalstva.

V Sloveniji ne bilo največ prostovoljskega dela opravljenega na področju socialne dejavnosti (skoraj 62,5 odstotkov vseh prostovoljskih ur), sledi področje vzgoje in izobraževanja, ter področje človekovih pravic in svoboščin. Izjemno pomemben del prostovoljstva predstavljajo gasilske organizacije ter druga društva, ki delujejo na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Leta 2016 je bilo opravljenih skoraj 11 milijonov ur prostovoljskega dela, kar zelo jasno kaže, kako velik, a še ne dovolj izkoriščen potencial za socialni in gospodarski razvoj ima prostovoljstvo.

Predsednik Vlade je ob tem spomnil, da prostovoljci v Sloveniji vedno znova pokažejo, da so – skladno z letošnjim sloganom OZN kampanje – vedno v prvih vrstah pri oskrbi pomoči potrebnih ljudi. Tako je bilo, ko je leta 2014 Slovenijo prizadel žled, podobno je bilo pri oskrbi migrantov in beguncev v obdobju povečanih prihodov na naše meje (jesen 2015 – pomlad 2016), ko so bile roke prostovoljcev neprecenljiva pomoč države. In tako je vsak dan v številnih situacijah, ki gredo mimo neopazno.

Slovenska filantropija ob letošnjem mednarodnem dnevu prostovoljstva v Narodni galeriji organizira z 11. Slovenskim kongresom prostovoljstva, katerega častno pokroviteljstvo je sprejel predsednik Vlade, dr. Cerar. Osrednja pozornost na kongresu je namenjena mentorski podpori prostovoljcem.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.