..
Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Je zdravniška pomoč v Mariboru hitrejša?

Reševalno motorno kolo (fotografija je simbolična).

Z mesecem septembrom naj bi v Mariboru, postal operativen nov dispečerski center, ki sedaj deluje poskusno. Zasnovan je enako kot ljubljanski in lahko nadzira  položaj v celotni državi. Mariborski center pokriva 120 občin v vzhodni polovici Slovenije, kjer živi nekaj več kot 880.000 ljudi.

Pravijo da je pomoč hitrejša, čeprav se v praksi praktično ni spremenilo nič, človek, ki potrebuje pomoč,  še vedno pokliče na 112, njegov klic sprejmejo v regijskem centru za obveščanje, in ga primeru potrebe po medicinski pomoči preusmerijo v odpravniški center. Cilj je, da se v roku največ ene minute od začetka klica sprejme odločitev, kakšna pomoč je potrebna in aktivira ekipo nujne medicinske pomoči, oziroma da se v največ dveh minutah od začetka klica odpravi ekipa na kraj dogodka. Tja je odposlana najbližja mobilna enota nujne medicinske pomoči, ne glede na občino, v kateri je do dogodka prišlo.

Odpravniki (t.i. dispečerji) morajo pred nastopom dela opraviti 200 ur intenzivnega izobraževanja, nato se morajo še vsaj mesec dni uvajati.

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
51%
6.7km/h
78%
16°C
19°
15°
16°
Fri
13°
Sat
4°
Sun
5°
Mon
2°
Tue

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.