Na današnji dan leta 1941 je Hitler obiskal Maribor. A takrat ni imel nobenega govora, kot je veljalo dolga leta.

V mestu ob Dravi se je Hitler nepričakovano ustavil 26. aprila. Sem se je pripeljal s posebnim vlakom, ki se je ustavil v Špilju, nato pa se je nacistična delegacija z avtom odpravila do Maribora.

Dolgo let je veljalo, da je Adolf Hitler v Mariboru izrekel besede: “Napravite mi to deželo zopet Nemško,” a to ne drži. To je bila komunistična zamisel, ki se je med ljudmi zelo razširila in so jo dolgo časa propagirali komunistični veljaki in levičarski mediji.  Gre za prepričanje, ki je (neverjetno) tudi v šolskih učbenikih, da je Hitler v Mariboru v svojem govoru izjavil “Naredite mi to deželo zopet nemško!” Tega nacistični voditelj v Mariboru nikakor ni izjavil, saj niti ni nagovarjal množice! Te besede je izrekel v avstrijskem Celovcu. Toliko o komunistični lažnivi propagandi.

V mesto je Hitler prispel okoli pol desete ure dopoldan, si ogledal porušen železniški most, nato pa se po Mühlgase (Mlinski ulici) in Nagyjevi ulici (danes Ulici kneza Koclja) pripeljal na Glavni trg. Sprehodil se je po delu porušenega Državnega mostu, se odpeljal na današnji Slomškov trg in si ogledal nekaj stavb, nato pa krenil proti mariborskemu gradu. V viteški dvorani so ga pričakali zastopniki Kulturbunda, med njimi tudi vodja mariborskih Nemcev, evangeličanski pastor Hans Baron ter predstavniki mestne vojaške in politične oblasti. Po sprejemu mu je na grajskih stopnicah dekliški pevski zbor zapel deželno himno Dachsteinlied, pred gradom mu je raportiral član Hitlerjugend (Hitlerjeve mladine). Medtem se je novica, da je v Mariboru Adolf Hitler, že razširila po mestu in pred gradom se je zbrala množica, ki je prišla pozdravit Hitlerja. Ta se je z avtomobilom nato po Teggethoffovi (današnji Partizanski cesti, Nemci ji še danes pravijo Banditen strase) odpeljal iz mesta proti Gradcu.

Obenem se je zahvalil  tudi tistim pripadnikom nemške manjšine, ki so zadnji dve leti v tajnosti pomagali pripravljati nacistično zasedbo Maribora in slovenske Štajerske. Še posebej je izpostavil vlogo vodje Kulturbunda na Slovenskem, protestantskega pastorja Hansa Barona, in njegovih sodelavcev pri pripravi okupacije Slovenije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.