“Po svetem Gregorju od vsakega vetra sneg kopni”

vir: http://wallpapersafari.com

Gregorjevo je praznik zaljubljencev. Pri nas velja, da se na gregorjevo ženijo ptički. 12. Marec je po starem, julijanskem koledarju prvi spomladanski dan. Sveti Gregor v deželo prinese pomlad.

Po spremembi koledarskega sistema leta 1582 iz julijanskega v gregorijanskega, se je gregorjevo premaknilo nazaj, na 12. marec in tako več ni prvi spomladanski dan.Pojmovanje valentinovega kot dneva zaljubljenih je produkt sodobnega časa. Valentinovo je uvožen praznik, ki ga poganja kapital. Kljub temu pa dobiva vse večjo veljavo.

Sv. Gregor je bil papež v Rimu, rojen okoli leta 540. Je zavetnik rudnikov, zidarjev, učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja.

Na Gorenjskem na predvečer gregorjevega po vodi spuščajo luči, gregorčke. Ta slovenski  običaj je bil leta 2016 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. V predkrščanskem obdobju so z lučjo zaznamovali začetek novega leta. Z lučjo so ljudje dali naravi simbolno moč , da se prebudi, začne brstet, cvetet, znova rodit. Novo leto se je začelo s prebujanjem narave.

Etnolog Bojan Knific avtor knjige Gregorjevo: ko gre luč v vodo in se prične pomlad, bralcu predstavi običaje ob gregorjevem na Slovenskem. Avtor ugotavlja, da podobna praznovanja poznajo tudi drugod po Evropi v Nemčiji na Bavarskem, Avstriji na Koroškem, Švici, Franciji, Češkem, južni Poljski. Pri nas je velja, da so lahko rokodelci nekoč na gregorjevo nehali delat ob sveči, ker je bil dan že dovolj dolg, drugod po Evropi pa šego povezujejo s preprečevanjem poplav.