Prisilni pristanek letala na letu Ljubljana – London

Vir: Pixabay

Sinoči je letalo Easyjeta, ki je letelo iz Ljubljane na  londonsko letališče Stansted, prisilno pristalo v Kölnu, v Nemčiji. Pilot se je odločil za prisilni pristanek zaradi pogovora nekaj moških o terorističnih napadih, o čemer so stevardese obvestili ostali potniki. Promet na nemškem letališču je bil ustavljen okoli 19. ure. Po pristanku je nemška policija evakuirala 151 potnikov in pridržala tri potnike, vse britanske državljane. Sumljivi nahrbtnik, ki je bil last enega izmed pridržanih, pa so razstrelili.

Po pregledu letala policija na krovu ni našla eksploziva ali drugih nevarnih predmetov. Ker ni bilo najdenih nobenih dokazov o resnem namenu terorističnega napada, so vse tri osumljence spustili. Nemške varnostne sile so dogodek vzele zelo resno, posebej ker je bilo namenjeno v London, kjer je bilo v zadnjem času več terorističnih napadov. Predstavnik lokalne policije je dejal, da so mnenja, da resna nevarnost sploh ni obstajala.

Prtljago potnikov so pregledali na ljubljanskem  letališču. Vodja službe za varnost in zaščito v Fraportu Slovenija Dušan Sofrič je povedal, da je bilo letalo z  letališča odpravljeno brez posebnosti, vsi potniki in prtljaga pa glede na do sedaj preverjene informacije pregledani v skladu z uveljavljenimi in zahtevanimi standardi, da so slovenski policiji in tujim pristojnim službam takoj posredovali vse razpoložljive informacije o podrobnostih leta in da promet poteka in je tudi včeraj potekal nemoteno ter da povečane zaskrbljenosti ali panike med potniki  ni opaziti.

Andrej Šter, vodja konzularne službe na slovenskem zunanjem ministrstvu, je pojasnil, da po navedbah nemške policije pri dogodku na letu Easyjeta skoraj zagotovo lahko izključimo teroristično ozadje, da se je k sreči izteklo brez nesrečnih posledic, da pa gre kljub temu za resno zadevo, za vprašanje varnosti letalskih poletov. Posebej je opozoril vse, naj z morebitnimi šalami ali ravnanjem ne tvegajo povzročitve tovrstnih preplahov. To ima namreč lahko zelo neprijetne posledice – od dodatnega čakanja in pogovorov in kar visoke stroške za tistega, ki si kaj takšnega privošči.

Direktor Javne agencija za civilno letalstvo RS, Rok Masrolt, ki opravlja stalen nadzor na področju varovanja, je sporočil, da so v lanskem in letošnjem letu opravili več kot 50 nadzorov na področju varovanja na ljubljanskem letališču, ki niso pokazali nepravilnosti.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
72%
1.5km/h
0%
21°C
22°
18°
20°
Tue
20°
Wed
20°
Thu
21°
Fri
17°
Sat

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA