Nedeljski izlet: Plački vrh

Plački vrh leži v Občini Kungota v Slovenskih Goricah, ob meji z Avstrijo. Je 510 m visok hrib in je zelo lahko dostopen.

Iz Maribora se na Plački vrh peljemo skozi Zgornjo Kungoto, kjer zavijemo proti kraju Plač. Po strmi cesti med vinogradi peljemo do gozda, kjer je tudi manjše parkirišče. Od tu v pol ure pridemo po makadamski cesti do vrha.

Razgledni stolp

Na vrhu so leta 2000 postavili 28 metrov visoki leseni razgledni stolp z lepim razgledom na širšo okolico. Z njega je ob jasnem vremenu razgled po Sloveniji do Donačke gore, Kozjaka, Pohorja, Lenarta, daleč v Avstrijo do Koralp, vse do Prekmurja in celo do Hrvaške meje.

Tla na Plačkem vrhu so apnenčasta in izoblikovala se je kraška jama z ozkim vhodom in precej širšo jamo, ki je v začetku skalnata z nekaj kapniki.

Čez Plački vrh so speljane tri poti: Obmejna panoramska pot, Pot po svečinskih goricah ter Pot vinogradništva in fosilov.

Obmejna panoramska pot se začne pri mejnem prehodu Jurij in se nadaljuje skozi obmejne vasi Špičnik, Slatina, Svečina, Ciringa, Podigrac in Kresnica.  Ko prispemo na Plački vrh lahko pot nadaljujemo v dveh smereh in sicer mimo Repoluska do Šentilja ali skozi vas Kresnica na hrib Brloga in po Šentiljski planinski poti do Šentilja.

Pot po Svečinskih goricah je pohodniška pot po Zahodnih Slovenskih goricah, speljana po mejah kungoške občine skozi vasi Sp. Kungota – Brloga / Šentilj – Brloga – Repolusk na Plačkem vrhu / Repolusk – Vrezner – Kopica – Svečina / Svečina – Zg. kungota – Urban / Vrezner – Dreisiebner – Jurij ob Pesnici.

Pot vinogradništva in fosilov je pohodniška pot v Občini Kungota. Začne se v kraju Plač  in nadaljuje do Svečine, Ciringe, Plača, Plačkega vrha in nazaj do Plača.

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
95%
0.5km/h
20%
18°C
20°
18°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.