Soočenje mladih predstavnikov strank v Mariboru

V ponedeljek 29.5.2018 se je v prostorih Alma Mater Europaea odvijalo predvolilno soočenje mladih iz različnih strank. Dogodek je gostil Mestni Mladinski Svet Maribor (MMSM). Dogodek je vodil Matic Matjašič, ki je tudi predsednik MMSM. Sledi prenos, ki se je odvijal v živo in sledi še kratek povzetek odgovorov mladih predstavnikov različnih strank.

 

Stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije je poudarjala probleme zaposlitev v tujini in potrebe po obdržanju mladih. Zastopal jih je Mitja Jesenek, ki je še izpostavil potrebe po novih delovnih mestih, ki naj stremijo k temu, da bodo zelena oziroma ekološka, izpostavil je tudi problematiko kraje denarja študentom preko študentskih servisov. Priporočal je, da bi se denar, ki gre iz študentskega dela, vrnil k študentom v obliki plačane prakse, ki jo morajo vsi opravljati.

Žiga Štajnbaher se je v imenu Socialnih demokratov zavzemal v osnovi za napredek najmanj privilegiranih, pravice do volitev osebam mlajšim od 18 let in ukinitev prekarnega dela, kar bi naj s.p. tudi bil. Bojana Stopinšek iz Slovenske ljudske stranke je predvsem izrazila svoje nezadovoljstvo pri črpanju evropskih sredstev, pri čem sta se verbalno spopadla z Nejc Šparinom, mladeničem iz Stranke modernega centra. Slednji se je zavzemal za pravico mladih nad 16 let za volilno udeležbo, e-volitve kot dopolnilo dosedanjim oblikam volitev in dvig davkov na študentsko delo, kakor tudi dvig povprečne plače. Glede evropskih sredstev je povedal da so jih izkoristili kar 60%. Uroš Prikl iz DeSUSa se je kot najstarejši udeleženec soočenja, zavzemal za aktivnost mladih na vseh družbenih področjih, predvsem na političnem, pri tem je opozoril mlade, da politika ni najbolj primeren prostor za mlade, kar je tudi razlog za nizko prisotnost. Klemen Rotar (NSi) se je zavzemal za politično participacijo in izobraževanje mladih. Prav tako je izpostavil problem neštudentov, ki še vedno delajo na napotnico.

Izmed vseh udeležencev je bil najbolj izstopajoč Rok Andrée iz stranke Piratov. Ti so se logično zavzemali za tehnološki napredek družbe in so pri tem svarili pred možnimi negativnimi posledicami tehnološkega faktorja. Rok se je zavzemal za e-volitve na lokalni ravni, vendar je menil da tehnologija še ni zrela za državno raven. Glede participacije je menil, da problem tiči v nenagovarjanju politikov, ki bi morali imeti mladino med ciljno publiko. Po njegovem mnenju tudi mladoletni volilci ne bodo naredili spremembe, saj prav tako ne bi šli voliti.

Katarina Žunko iz Peker je predstavljala SNS in je menila da bi z boljšo finančno varnostjo posledično lahko vplivali na višjo participacijo, s prioritetnim zaposlovanjem naših ljudi in uvedbo poskusnega dela. Svetnik Mestne občine Maribor Aleksander Županek je predstavljal Združeno Levico in Slogo in je povedal, da se bo zavzemal za Maribor. V mladini v politiki vidi problem predvsem pri podmladkih strank, ki oblikujejo mišljenja mladih preko strankarskega programa. Meni tudi, da bi morali študentsko delo manj obdavčiti, da bi bilo bolj ugodno za zaposlitev študentov.

Denis Štendler iz ReSET se je osredotočal na izobraževalni sistem in delo mladih. Tako je predlagal boljšo regulacijo vpisa študentov v programe in ukinitev študentskega dela. Mojca Grilanc iz Gospodarsko aktivne Slovenije se je osredotočila na gospodarske teme, predvsem v tem da je potrebno reševati gospodarstvo že v zagonu, na potrebno alokacijo sredstev in vzpostavitve finančnih rezerv. Menila je, da s prekarnim delom ni nič narobe, problem tiči v določenih oblikah dela, ki jih mi poznamo, ki mejijo na suženjski odnos.

Izstopal je tudi mlad Domen Igličar iz stranke Zedinjena Slovenija. Probleme politične participacije mladih je videl predvsem v neprimerni obstoječi politični kulturi znotraj trenutne oblasti, kar se kaže v ravni zaupanja v oblasti. Izpostavil je tudi novost stranke, in sicer DTD in uvedbo državnih firm, skupaj z 3 – 6 mesečnimi testnimi obdobji za mlade delavce. Nato je pozval mlade, da vzamejo pamet v roke in naj volijo mlade stranke. Zadnji je bil Luka Špoljar iz Liste Marjana Šarca je menil da bi bilo potrebno znižati starost za volilno pravico na 16 let. Pri tem pa bi tudi bilo potrebno izobraževanje o političnem sistemu.

Ostale stranke se niso odzvale na povabila.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.