Med rezultati raziskave Politikon, ki kažejo, da bodo bodoči državni zbor, sestavljale bolj ali manj iste stranke kot v trenutni sestavi.

Aprilu je zaznamoval občuten upad podpore Listi Marjana Šarca (LMŠ), medtem ko parlamentarne stranke ohranjajo ali povečujejo svojo prednost. Aprilska anketa Valicona je najvišjo podporo namerila SD (18 odstotkov) in SDS (17,1 odstotka), sledita jima LMŠ (11,5 odstotka) in SMC (10 odstotkov).

Med strankami, ki naj bi se skoraj zagotovo uvrstile v Državni zbor, so vse parlamentarne stranke in Lista Marjana Šarca. Valicon napoveduje, da Stranka Alenke Bratušek naj bi prestopila prag že v maju.

Vseh sedem strank, ki so v parlamentu ima stabilno podporo, ki narašča z verjetnostjo udeležbe volivcev. Obratno naj bi veljalo za nove stranke, saj je pri večini izražena podpora med predvidenimi udeleženci volitev nižja kot med vsemi anketiranci. Raziskava napoveduje višjo volilno udeležbo kot prej, trenutna napoved je okoli 60% (leta 2014 je bila 51,7%). Za vstop v parlament je potrebno zbrati več kot 40 tisoč glasov.

Raziskava tudi pravi, da je o zmagovalcu še nemogoče govoriti. Med stranke z manjšo verjetnostjo uspeha, a z možnostjo presenečenja SNS, ZL-DSD, PS, SLS, PIRATI, LNBP, ZELENI-LAČ, ZD, DD, kot nove stranke.

Ali bodo te volitve, volitve treh velikih? Ali pa bodo morda to volitve vodij dveh polov, v kolikor Šarcu pade podpora. Ali se bo prerinila katera izmed »malih« strank v ospredje? Kmalu se začnejo uradne kampanje za volitve, tako da bomo spremljali dogajanje v Mariboru in vas obveščali bolj pogosteje s to tematiko.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
delno oblačno
85%
1km/h
25%
-7°C
-6°
-7°
-6°
Thu
-3°
Fri
-1°
Sat
1°
Sun
2°
Mon

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA