Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni

Dom Danice Vogrinec Maribor je ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, 21. septembra, organiziral sprehod za spomin. Sicer pa je ves december posvečen intenzivnemu osveščanju javnosti o Alzheimerjevi bolezni ter zmanjševanju stigme. Na sprehod za spomin so se ob lepem sončnem dnevu podali bolniki z demenco, njihovi svojci in vsi, ki jim ni vseeno, kako živijo oboleli z demenco, ki je ena izmed najbolj razširjenih bolezni današnjega časa.

Udeleženci sprehoda so se zbrali na Glavnem trgu pri kužnem znamenju, od koder so se sprehodili do Trga svobode. Na Trgu svobode so na stojnici Doma Danice Vogrinec delili informativno gradivo in meščanom bili na voljo z informacijami glede demence. Poskrbljeno je bilo tudi za okrepčilo udeležencev.

V Domu Danice Vogrinec Maribor je organiziran Alzheimer center DANICA, ki je namenjen  osebam z demenco in njihovim svojcem. Na enem mestu bolniki in njihovi svojci dobijo informacije, nasvete, psihodiagnostiko in druge oblike pomoči za vsakodnevno skrb pri obvladovanju pojava demence. Po predhodnem dogovoru je možno dobiti informacije ter osnovno psihodiagnostiko vsako sredo med 16. in 18. uro v prostorih Alzheimer centra DANICA v Domu Danice Vogrinec Maribor, Delovna enota Tabor, Veselova ulica 3.

Demenca je ena izmed najbolj pogostih bolezenskih stanj možganov. Gre za sindrom oziroma skupek različnih simptomov, ki praviloma prizadenejo starejšo populacijo (starejši od 65 let) in se pojavijo kot posledica odmiranja ali okvare možganskih celic, ki so odgovorne za spomin, mišljenje, razumevanje, orientacijo ter sposobnosti za učenje, računanje in govornega izražanja. Najbolj pogosta oblika demence je alzheimerjeva bolezen.

Slovenska družba je že sedaj stara družba (saj je starejših od 65 let skoraj 18% prebivalcev, do leta 2030 naj bi ta odstotek znašal 25%), zato bi morali demenco, zaradi njene epidemičnosti ter velikega vpliva na različne sektorje države (zdravstvenega, socialnega, finančnega, demografskega) obravnavati kot prednostno javnozdravstveno temo.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so znašali stroški, tako neposredni (diagnostična obravnava, zdravljenje, bolnišnična/domska oskrba) kot posredni (stroški izgube produktivnosti na delovnem mestu zaradi smrti bolnika ali  zaradi poteka in narave bolezni ter stroški nadomestnega dela) v letu 2015 več kot 818 milijard USD, kar predstavlja 1% BDP svetovnega prebivalstva. Demenca je torej postala najdražja bolezen.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.