Maribor pridobil naziv Evropsko mesto športa 2018

Vir: Pixabay

Mestna občina Maribor je zadostila kriterijem izbire za naziv Evropsko mesto športa 2018, pri čemer je komisija, ki je odločala izpostavila, da je mesto Maribor dober primer športa za vse (»sport for all«), kot instrument zdravja, integracije, izobraževanja in spoštovanja, kar so glavni cilji ACES Europe.

Mestna občina Maribor je kandidirala in oddala prijavo v sodelovanju s Športno zvezo Maribor, Športnimi objekti Maribor, Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in javnim podjetjem Marprom. Prijava je bila sestavljena iz pisnega dokumenta v obliki kandidature za naziv, ki je vključevala opis športne infrastrukture v mestu, način izvajanja programov športa, opis strategije razvoja športa, delo z invalidi na področju športa, športni turizem, športni dogodki in predlog programa v letu pridobitve naziva ter dodatne prednosti, ki se navezujejo na zagotavljanje športne vadbe vsem občanom. Komisija Evropske zveze prestolnic in mest športa (ACES EUROPE), je nato obiskala Maribor, kjer so si ogledali športno infrastrukturo in seznanili z aktivnostmi, ki jih Maribor izvaja na področju športa.

Župana mesta dr. Andreja Fištravca je o pridobitvi naziva z dopisom seznanil glavni tajnik in predstavnik komisije ACES EUROPE, gospod Hugo Alonso, ki je hkrati poudaril, »da je mesto Maribor dober primer športa za vse in dodal, da je v mestu razvita zgledna športna politika z urejenimi objekti, programi in dejavnostmi.

V letu 2018 bo tako v mestu pestro športno dogajanje. Ob načrtovanih lokalnih dogodkih je že potrjenih več mednarodnih dogodkov in sicer bo Maribor gostil: evropsko veteransko prvenstvo v košarki, evropsko prvenstvo v taekwondoju za mladince in člane, evropsko prvenstvo v kickboxingu, svetovno prvenstvo v hokeju na ledu za ženske in uvodno tekmovanja v evropskem pokalu gorskega kolesarstva.

Župan dr. Andrej Fištravec je ob pridobitvi naziva povedal: »S kandidaturo smo postavili na ogled naš način urejanja športnega področja v mestu. S tem ko bomo prejeli naziv Evropsko mesto športa 2018 smo dobili potrditev, da je šport pomemben del mesta in da zanj tudi primerno skrbimo. Z nazivom želimo spodbuditi občane k aktivnemu načinu življenja, povečati promocijo športnega turizma doma in v tujini predvsem pa skupaj s športnimi zvezami pritegniti v Maribor še več večjih evropskih in svetovnih prvenstev saj izvedba le teh prinaša multiplikativne učinke na področju turizma in gospodarstva.«

Uradna podelitev priznanj in nazivov bo potekala v Evropskem parlamentu, 6. decembra. Na prireditev bodo povabljeni evropski poslanci, predstavniki Slovenske turistične organizacije, mediji in zainteresirana javnost.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.