Toti moj Maribor: Poštna ulica

Poštna ulica je ena od najbolj priljubljenih in živahnih poletnih destinacij v mestu, kjer so se lastniki lokalov na lastno pest in družno odločili postaviti oder z glasbenim programom od maja do oktobra. Ulica je ob toplejših dneh in večerih zelo živahna, saj je postala ena izmed najpriljubljenejših destinacij v bolj ali manj praznem mestnem jedru.

 Na mestu današnje poštne stavbe iz leta 1891 sta se od leta 1348 nahajala Mestni špital, ki sta ga ustanovila mestni pisar Matej skupaj z ženo Elizabeto, in špitalska cerkev Sv. Duha. Zahodno od cerkve so leta 1793 zgradili 11-osno nadstropno poslopje, v katerem je bila bolnišnica, nato pa dekliška šola. Cerkev so pozneje ukinili in jo od leta 1811 do 1825 uporabljali kot gledališče.

Leta 1891 so vse tri objekte podrli in na mestu, kjer je stala cerkev in špital, med letoma 1892-94 zgradili neorenesančno poštno palačo. V letih 1894-1903 je Herman Potočnik Noordung v drugem nadstropju poštne palače preživljal svoja otroška leta. Prve štiri razrede osnovne šole je namreč, skupaj z bratoma in sestro, obiskoval v Mariboru.

Na vogalu Poštne ulice in Glavnega trga naj bi od leta 1497 stala hiša v lasti viteza Grabenskega, sedaj pa je tam mogočna trinadstropna poslovno-stanovanjska stavba, ki so jo po načrtih dunajskega arhitekta Johanna Eustacchia zgradili leta 1904. Lastnica je bila Terezija Franc, vdova po znanem mariborskem industrialcu Francu, hiša pa je ena najstarejših v mestu. V sredini 19. stoletja so bile na dvorišču, v delu, ki spada pod Lekarniško ulico, ledenica in pivniška klet ter zelo obiskana poletna točilnica Franca Čeligija.

Ena izmed znanih zgodovinskih znamenitosti te ulice je tudi hiša številka 6, ki ima nad vhodom grb zlatega leva z dvema zvezdama in črkama A in H. Ta je nekoč pripadal stari mariborski družini Haller.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.