V spomin glasbeni legendi! Na današnji dan pred osmimi leti je umrl Slavko Avsenik!

SLAVKO AVSENIK
SLAVKO AVSENIK

Slovenska glasba je na današnji dan, leta 2015 izgubila velikega glasbenika.  V 86. letu je namreč umrl Slavko Avsenik. Velika glasbena legenda svetovnega formata.

Umrl je Slavko Avsenik. Novica o njegovi smrti je hitro napolnila medije tako doma, kot v tujini. Še posebej v Avstriji, Nemčiji in Švici. Avsenik je bil glasbena legenda. Človek, ki je že v takratni Jugoslaviji naredil največ za reklamo Sloveniji. Po glasbi smo bili dobro poznani po Evropi. 

Danes žaluje ves slovenski svet. Umrl je pesnik slovenske duše, Slavko Avsenik,” je v svojem govoru dejal predsednik republike. “Toda to ni slovo – je tih, veličasten pozdrav, je srečanje, čeprav tako zelo žalostno. To ni slovo, ker bomo skupaj za vse večne čase. Zdravljica in Golica, dve himni, dve umetnini, ki izkazujeta naš, slovenski narodni značaj,” je takrat na pogrebni slovesnosti dejal nekdanji predsednik Borut Pahor

Slovenci smo radosten narod. Zavrtite Golico. V hipu bomo eksplodirali v nepopisno srečo. Doma se ali kjerkoli po svetu se povežemo s pesmijo Slovenija, od kod lepote tvoje. In te zasluge gredo enemu in edinemu Slavku Avseniku! 

Slavko Avsenik, se je rodil 26. novembra 1929, na očetovo željo je ustanovil družinski orkester in igral diatonično harmoniko, pri triindvajsetih je delal v tovarni najlonk, tako rekoč glasbeni samouk in navdušenec nad skakalnim športom pa je deloval v različnih zasedbah.

 

Leta 1953 je s klavirsko harmoniko nastopil na Radiu Ljubljana, skupaj z Vilkom ustanovil Trio Slavka Avsenika, potem Gorenjski kvartet, ki se je pozneje preimenoval v kvintet bratov Avsenik. Na nemškem govornem območju so jih poznali pod imenom Oberkrainer Quintett; Slavko Avsenik je igral harmoniko, Vilko klarinet, ostala sestava se je spreminjala (Franc Košir, Franc Koren, Jožica Svete, Alfi Nipič, Joži Kališnik in številni drugi). Mnoge njihove skladbe so že dolgo tega ponarodele (Na Golici, Planica Planica, Pod cvetočimi kostanji, Tam kjer murke cveto …), mnoge izvajajo številni posnemovalci, v Nemčiji, Avstriji ali Švici ne mine veselica brez Avsenikove glasbe, družinsko tradicijo pa nadaljuje vnuk Sašo Avsenik.

Ivan Sivec: “Pravijo, da je Slavko Avsenik odšel. Toda odšel je samo v fizičnem pogledu. Njegov duhovni svet je ostal med nami in bo živel še stoletja. Lahko bi celo rekli, da se premalo zavedamo, da smo živeli in da bomo še dolgo bivali v Avsenikovem času.”

Slavko Avsenik je bil tudi po človeški plati izredno čuteč, iskren, prijazen, vljuden človek. Nikdar se ni hvalil, vsakogar je rad sprejel, imel je rad vse ljudi. Rad je dejal: Moj uspeh je v tem, da so me potrdili ljudje! In ljudje pesmi Slavka Avsenika ne bodo nikoli pozabili. kljub temu, da radijske postaje v Sloveniji raje vrtijo južnaške pesmi, kot slovenske, Avsenikov duh ni zamrl. In ostala bo ena in edina Golica, največkrat predajana inštrumentalna pesem na svetu.

A Slavkom Avsenikom so prepoznavnost deželice v takratni Jugoslaviji, Slovenijo, pripeljali daleč prek meja Slovenije, do katere pa so imeli tuji redaktorji, uredniki in ostali mnogokrat večje spoštovanje kot pa doma. Slavko je eden tistih Slovencev, ki je veliko naredil za prepoznavnost naše dežele. Čeprav so si nekateri komunistični voditelji prizadevali, da bi ga uničili, jim to ni uspelo.

Slavko je bil pravi ambasador Slovenije in slovenske glasbe. Naj počiva v miru!

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.