Voda najpomembnejša življenjska spojina (VIDEO)

dokumentarni FILEM VODA
Slika: Matic Nikolavčič (VIDEOMZ)

Voda je najpogostejša snov na Zemlji. Z nami je vsak trenutek našega življenja. Toda ali vemo za skrivnosti tega osupljivega elementa? Iz kje izvira? Kdo je položil vodo na naš planet? In zakaj? Mogoče samo voda sama ve odgovore na ta vprašanja. Danes je na Zemlji prav toliko vode kot takrat, ko se je vse začelo.

Voda je najpomembnejša življenjska spojina, saj je od nje odvisno celotno življenje.

Kjer ni vode, ni življenja. Voda prekriva ¾ našega planeta. Približno 97 odstotkov vode je v morjih in oceanih, sladke vode v ledenikih, jezerih, rekah, mokriščih in podzemnih vodah pa je le okoli 3 odstotke. Slovenija je bogata z vodami, čeprav niso enakomerno prostorsko razporejene in sodi med evropske države, ki so najbogatejše z vodnimi viri. Le 1 odstotek vode na svetu je pitne.


V zadnjih 100 letih se je poraba vode povečala za šestkrat. Človek zdrži brez vode največ deset dni, brez hrane pa v povprečju kar dva meseca. Strokovnjaki svetujejo, da naj bi vsak dan popili dva litra vode, saj moramo poskrbeti, da ne dehidriramo. V povprečju porabi vsak Slovenec okrog 150 litrov vode dnevno. V večjim mestih pa tudi od 250 do 300 litrov dnevno.

Tekoča voda je za človeka vir pitne vode, pomembna prometna pot, vir za namakanje in vir energije. V preteklosti so bile tekoče vode zelo pomembne za poganjanje mlinov in žag. Danes pa jih izkoriščamo predvsem za pridobivanje električne energije v hidroelektrarnah.

Vodo poznamo v treh agregatnih stanjih:

  • v trdnem kot sneg,
  • v tekočem kot voda in
  • v plinastem kot vodna para.

Kroženje vode

Voda v naravi nenehno kroži. Kroženje vode se začne in konča v morju. Voda pride v zrak v obliki vodne pare. Vodna para je lažja od zraka, zato se ta dviga in potuje z vetrovi. V višjih zračnih plasteh pa se ohlaja in združuje v oblake. V zraku ostajajo približno deset dni, kjer pri določeni temperaturi poteče kondenzacija. To pomeni, da se pare spremenijo v kapljice ali ledene kristale, nato pa se v obliki dežja ali snega vrnejo nazaj na Zemljo. Na tleh se voda združuje in zbira. Ena tretjina je izhlapi, dve tretjini pa po površju ali pod zemljo odtečeta v potoke in reke ter se vrneta v morje. Tisto vodo, ki pade na tla posrkajo rastline vase in nato poteka kroženje vode naprej v rastlinah. Za kroženje vode pa je potrebna tudi sončna energija.

Kroženje vode

Onesnaženost voda

Onesnaženost voda je posledica naravnega in veliko intenzivnejšega onesnaževanja z organskimi substancami, različnimi kemijskimi spojinami, radioaktivnimi in drugimi nevarnimi snovmi industrije, kmetijstva in drugih oblik proizvodnje ter urbanih okolij. Vse to zmanjšuje uporabnost vode ne le za pitje, temveč tudi za druge namene. Nepovratno ali za daljše obdobje uničuje rastlinstvo in živalstvo v vodah in ogroža zdravje in življenje prebivalstva.

[color-box color=”blue”] Rok za zamenjavo greznice s čistilno napravo se izteka![/color-box]

Čistilna naprava

Čistilna naprava je objekt za čiščenje onesnaženih vod, katere očiščene vračamo nazaj v okolje. Gre za fizikalne, kemijske in biološke postopke, kjer skozi procese očistimo vodo do te mere, da ni več škodljiva za okolje. Cilj postopka čiščenja odpadne vode je varovanje okolja pred škodljivimi snovmi, ki se nahajajo v odpadni vodi.

Ne pozabimo, da je vse življenje odvisno od vode! Voda je le del narave, ki jo moramo spoštovati. Vsako ravnanje v nasprotni smeri pomeni, da bomo,  počasi, a zagotovo uničujemo naš planet. Zato bodimo ZA čisto vodo

VREME

Maribor
oblačno
98%
0.5km/h
100%
18°C
19°
17°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.