Objavljen je odpoklic mariniranih piščančjih kril.

Podatki o živilu
Vrsta in trgovsko ime proizvoda: Marinirana piščančja krila
Proizvajalec: Robert Mezeg s.p., PE Vodnikova 232, 1000 Ljubljana
LOT izdelka: 20042020
Pakiranje: nepakirano živilo, tehtani izdelek
Izdelek je bil proizveden dne 20.4.2020 in je imel rok uporabe do 25.4.2020.

Vzrok odpoklica
Prisotnost bakterije Salmonelle spp.

Foto: PROFIMEDIAS
Foto: PROFIMEDIAS

ZPS svetuje
V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. lahko ga vrnete v mesnico, kjer ste jih kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Salmonela
Salmoneloza je bolezen, ki jih povzročajo bakterije iz rodu salmonel. V svetu so salmoneloze najpogostejše s hrano povzročene črevesne okužbe. Bolezen največkrat izbruhne 6 do 72 ur po zaužitju živila onesnaženega s salmonelami. Simptomi so bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, driska (možna sluz ali kri v blatu), tudi povišana temperatura.

Živila, ki so najpogosteje izvor okužbe s salmonelami, so meso, jajca, mleko, voda …

Živali so tudi lahko vir okužbe s salmonelami; bodisi so okužene same bodisi bakterijo mehansko prenašajo. Glavni vir okužbe s salmonelami je blato klicenoscev. Pri salmonelozah je klicenoštvo izrednega pomena, saj večina okužb poteka brez bolezenskih znakov (ti ljudje daljši ali krajši čas izločajo salmonele z blatom), po preboleli bolezni pa se salmonele izločajo z blatom še 4 do 5 tednov, v nekaterih primerih celo več kot 1 leto. Z nehigienskim ravnanjem in razmerami se lahko salmonele iz blata ljudi in živali zanese v živila, kjer se salmonele v ugodnih razmerah namnožijo do take mere, da po zaužitju živila povzročijo okužbo.
SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});