Adijo SD in Levica! Države imajo pravico razpustiti stranke, ki se ne distancirajo od nekdanjih komunističnih strank!

Adijo

Evropsko sodišče za človekove pravice s sedežem v Strasbourgu je odločilo, da imajo države pravico razpustiti ali zavrniti registracijo strank, ki se ne distancirajo od nekdanjih komunističnih strank. Adijo torej Socialni demokrati!  


Razpustitev strank, ki se ne distancirajo od komunizma?

Leta 2015 je Komunistična partija Romunije (RCP) tožila romunsko državo, ker je zavrnila registracijo organizacije na seznamu političnih strank v državi. Stranka je v svoji zahtevi zatrdila, da je Romunija s tem kršila klavzulo o svobodi izražanja ter svobodi zbiranja in združevanja iz Konvencije o varstvu človekovih pravic. Senat sodnikov Evropskega sodišča za človekove pravice je zahtevo Komunistične partije Romunije zavrnil in odločil v prid romunskim oblastem, ki so registracijo  zavrnile z utemeljitvijo, da je njena platforma “v nasprotju z zakonom o političnih strankah”. Romunska država je tudi trdila, “da obstaja resnična nevarnost, da Komunistična partija Romunije spodkopa demokratične vrednote”, saj se nikakor ni hotela distancirati od nekdanje romunske komunistične stranke.

Evropsko sodišče za človekove pravice je podprlo odločitev Romunije, ki je zatrdila, da je bila tovrstna odločitev potrebna za “zaščito nacionalne varnosti ter pravic in svoboščin drugih”, saj je odločitev Komunistične partije Romunije, da se ne loči od nekdanje komunistične stranke, predstavljala možnost resnih zlorab v prihodnosti. 

Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice bi lahko imela posledice po vsej Vzhodni Evropi. V Albaniji denimo albanska komunistična partija redno obeležuje rojstni dan Enverja Hoxhe, razvpitega diktatorja v državi. Pri nas imamo stranko SD, ki se štejejo za pravne naslednike komunizma in se klanjajo komunističnim morilcem slovenskega naroda. Člani levice pa se gredo socializem in njihove razvrednotene metode polpretekle zgodovine. Kdaj bodo torej v Sloveniji prepovedali delovanje teh dveh strank?

P.M.

 

 

VREME

Maribor
oblačno
83%
1.3km/h
91%
24°C
24°
21°
23°
Sun
22°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.