Ali bo vaš kandidat za poslanca prišel v državni zbor?

Ker marsikdo ne razume kako so poslanci izglasovani v državni zbor, smo se odločili, da vam bomo prikazali celoten postopek podelitve mandatov poslancem. Hkrati pa vam pomagali “dešifrirati” napisano.

“Mandati se delijo na dveh ravneh, in sicer v volilni enoti ter na ravni celotne države. Uveden je tudi prag za vstop v državni zbor. V volilni enoti se mandati delijo na podlagi volilnega količnika.”

Torej obstajata dve ravni delitve mandatov. Prvo se opravi podelitev mandatov znotraj volilnih enot. Tukaj si oglejte vse volilne enote in okraje, ter poslance, ki so bili izglasovani znotraj njih. Opazite, da jih je znotraj vsake enote 11, razen med dvema predstavnikoma manjšin. Pomemben faktor je volilni (Droppov) količnik, ki je opisan spodaj:

Število mandatov, ki jih dobi posamezna lista, se ugotovi s količnikom, ki se izračuna tako, da se skupno število glasov, oddanih za vse liste kandidatov v volilni enoti, deli s številom poslancev, ki se volijo v volilni enoti, povečanim za ena, kar se zaokroži na celo število navzgor. S tem količnikom se deli število glasov za listo. Listi pripada toliko mandatov, kolikokrat je količnik vsebovan v številu glasov za listo. Ne glede na navedeno, tiste liste oziroma istoimenske liste, ki na območju države niso dobile najmanj 4% od skupnega števila glasov, se pri delitvi mandatov ne upoštevajo.

Ko dobimo podatek, koliko glasov so dobili vsi kandidati na vseh listah znotraj volilne enote, to delimo s številom poslancev za to enoto, s tem da dodamo temu številu vrednost ena. Tako dobimo ta količnik, s katerim delimo število glasov za listo katero nas zanima. Število ki ga dobimo pove koliko mandatov dobi ta stranka v prvem krogu.

Mandati, ki niso bili razdeljeni v volilnih enotah, se razdelijo na ravni države tako, da se listam oziroma istoimenskim listam dodeli toliko mandatov, kolikor znaša razlika med številom mandatov, ki bi jim pripadli na podlagi seštevkov glasov na ravni države, in številom mandatov, ki so jih dobile v volilnih enotah.

Za razdelitev teh mandatov se najprej ugotovi, koliko od vseh 88 mandatov bi pripadlo listam oziroma istoimenskim listam sorazmerno številu glasov, ki so jih dobile v vseh volilnih enotah. To se ugotovi na podlagi zaporedja najvišjih količnikov, ki se izračunajo tako, da se seštevki glasov, ki so jih dobile liste oziroma istoimenske liste v vseh volilnih enotah, delijo z vsemi števili od 1 do 88 (d’Hondtov sistem).

V drugem krogu pride na vrsto podelitev ostalih mandatov, ki so ostali. To je število mandatov, ki bi jih dobile liste na državni ravni, z odštetim številom mandatov, ki so jih dobile v volilnih enotah. Ti se razdelijo med preostale mandate in sicer med stranke, ki so imele najmanjše razlike do pridobitve naslednjega mandata. Torej če je nekdo dobil po Droppovem količniku 4,98 mandata, bo v prvem krogu dobil 4 mandate in potem v drugem krogu verjetno še enega. V kolikor pa bi nekdo dobil 2,99 mandata, bi bil pred 4,98, kajti ima manjšo razliko do naslednjega mandata (0,01) Tako dobijo priložnost tudi tiste liste, katerim je v prvem krogu zmanjkalo do mandata.

Torej, da prikažemo na primeru prejšnjih volitev v 7. volilni enoti s sedežem v Mariboru. Vse skupaj je bilo oddanih 104.638 glasov, od tega 1.375 neveljavnih glasovnic. SMC je dobil 37.790 glasov, SDS je dobil 20.402 glasov in DeSUS 13.387 glasov.

V prvem krogu so prišli v državni zbor Srečko Blažič (Maribor VII – SMC), Ivan Prelog (Maribor I – SMC), Dr. Jasna Murgel (SMC – Maribor V), Branislav Rajić (SMC), Bojan Podkrajšek (Slovenske Konjice – SDS), Dr. Vinko Gorenak (Šmarje pri Jelšah – SDS) in Uroš Prikl (Maribor VII – DeSUS). Torej vse skupaj sedem poslancev.

V drugem delu pa so nato bili dodani še štirje poslanci, in sicer Dr. Franc Trček (Maribor IV – ZL), Bojana Muršič (Ruše – SD), Marjana Kotnik Poropat (Ruše – DESUS) in Ksenija Korenjak Kramar (Maribor II – SMC). Izbrani so bili na podlagi najvišjih količnikov znotraj volilne enote, in sicer ZL – 0,6544, SD – 0,6355, DeSUS – 0,5555 in SMC – 0,3911. Ostale stranke so dobile manjši količnik in zato niso dobile dodatnih poslancev.

L.M.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.