Domov KORONAVIRUS Ali je izkazovanje s ponarejenimi potrdili je kaznivo dejanje?

Ali je izkazovanje s ponarejenimi potrdili je kaznivo dejanje?

Objavil: SIFA
Slovenski policisti so v preteklih mesecih na mejnih prehodih obravnavali primere, ko so se potniki ob vstop v Slovenijo skušali izogniti karanteni in so se zato pri mejni kontroli izkazovali s ponarejenimi potrdili.

Slovenski policisti so v preteklih mesecih na mejnih prehodih obravnavali primere, ko so se potniki ob vstop v Slovenijo skušali izogniti karanteni in so se zato pri mejni kontroli izkazovali s ponarejenimi potrdili. Vse potnike, ki bi se skušali izogniti karanteni ob povratku v Slovenijo, opozarjamo, da je izkazovanje s ponarejenimi potrdili kaznivo dejanje ponarejanja listin po 251. členu Kazenskega zakonika RS. Policisti so ob mejni kontroli pozorni tudi na verodostojnost samih potrdil, ki jih predložijo potniki, pri tem pa sodelujejo tudi z Zdravstvenim inšpektoratom RS.

V Republiko Slovenijo v skladu s tretjim odstavkom 7. člena Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 85/21 in 89/21) lahko brez napotitve v karanteno na domu v Republiko Slovenijo vstopi oseba, ki ob vstopu v Republiko Slovenijo predloži:

1. dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR ali hitrega antigenskega testa (v nadaljnjem besedilu: test HAG), ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
2. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev;
3. dokazila o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:
– drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
– drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
– prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
– odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
– prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
– drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
– drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
– drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.

Kaznivo dejanje ponarejanja listin

Ob ugotovitvi, da gre za ponarejeno listino, policisti listino zasežejo. Osebo, ki je listino želela uporabiti kot pravo, pa kazensko ovadijo. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je po Kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do treh let.
V kolikor oseba drugače izpolnjuje pogoje za vstop na območje Slovenije, jo policisti po izvedenem postopku obravnave kaznivega dejanja napotijo tudi v 10-dnevno karanteno na domu v skladu z imenovanim odlokom. Tiste tuje državljane, ki v Sloveniji nimajo prebivališča in ne morejo izkazati naslova bivanja, kjer bodo prestajale karanteno, pa se jim vstop v Slovenijo dovoli le, če so zagotovljene ustrezne nastanitvene kapacitete za izvajanje karantene.

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.