Ali res Humana rabljena oblačila prodaja v tujino, namesto da bi jih namenila našim revežem?

slika: Maribor24

Vsi verjetno poznate zabojnike Humana, ki se nahajajo po vseh večjih krajih po Sloveniji. Morda ste vanje že kdaj tudi odložili kos oblačila, v prepričanju, da ga bo prejel nekdo, ki si kosa oblačila ne more privoščiti.

Kje pristanejo oblačila Humane?

Oblačila iz teh zabojnikov ne romajo v roke revnih posameznikov in njihovih lačnih otrok, temveč jih prodajo v tujino. Podjetje Humana, d. o. o., je del velikega nizozemskega podjetja, ki ima svoje izpostave po Evropi, Aziji, Ameriki in Afriki. K nam se je razširilo iz sosednje Avstrije, uspeh pa poznavalci pripisujejo predvsem dobri logistični razporejenosti zabojnikov in dejstva, da ime Humana in njihov slogan »People to people« (ang. ljudje za ljudi) predstavljata dobrodelnost, piše svet24.

  • Humana pošlje polne zabojnike oblačil v večje sortirne centre, kjer jih sortirajo na uporabne in neuporabne. Uporabna oblačila končajo v tako imenovanih »second hand trgovinah«, kjer prodajajo že rabljena oblačila, neuporabna pa pošljejo v reciklirne centre, kjer jih uporabijo za pridobivanje toplotne energije ali pa jih predelajo v nova oblačila. Humana torej zbrana oblačila proda v tujino. S tem naj bi zavajala ljudi, ki  odvržejo oblačila v zabojnike, misleč, da bodo romala v katero od slovenskih dobrodelnih organizacij.
Je pa ob tem treba zapisati, da je model, kakršnega uporablja Humana, torej zbiranja in nadaljnje prodaje rabljenih oblačil povsem legitimen in zakonit, a se ob tem samo od sebe postavlja vprašanje, koliko sta sporna ime in slogan družbe, ki nagovarja ljudi, kot da gre za humanitarno zbiranje oblači.
  • Koliko uporabnih oblačil zaradi Humane ne dobi recimo Karitas?

slika: svet24

M.G.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
delno oblačno
52%
3.6km/h
40%
13°C
14°
11°
13°
Sun
5°
Mon
6°
Tue
8°
Wed
8°
Thu

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.