Analiza lokalnih volitev. Velika poraženka – stranka Gibanje svoboda.

Slika: STA

Gibanje svoboda Roberta Goloba je na volitvah občinskih svetov, kjer volimo stranke, daleč zaostalo za svojim rezultatom na volitvah poslancev in tudi za rezultatom SDS Janeza Janše, ki ostaja lokalno najmočnejša stranka.


Maribor in Podravska Regija

Maribor: v drugem krogu se bosta pomerila Saša Arsenovič in Franc Kangler,

Selnica ob Dravi: izvoljena dr. Vlasta Krmelj (SDS),

Hoče Slivnica: izvoljen Marko Soršak (Lista Marka Soršaka)

Miklavž na Dravskem Polju: Egon Repnik (Lista za skupno občino)

Rače-Fram: Branko Ledinek SLS

Lovrenc na Pohorju: Marko Rakovnik (neodvisni)

Slovenska Bistrica: Dr. Ivan Žagar SDS, SLS, NSi, DeSUS

Ruše: Urška Repolusk (neodvisna)

Šentilj: Štefan Žvab (neodvisni)

Pesnica: Gregor Žmak (neodvisni)

Pravi polom na lokalnih volitvah je doživela stranka Gibanje svoboda saj so dobili enega samega župana v 212 občinah.  V majhni Osilnici je bila namreč izvoljena Alenka Kovač, za katero je bilo 155 volivcev.

[color-box color=”yellow”] Med strankami ima največ županov še veno SLS-13, SDS-11, Nova Slovenija-11, SD-10 in Gibanje svoboda-le enega župana.[/color-box]

Slovenska demokratska stranka je zmagovalka tudi po številu mestnih ali občinskih svetnikov. Ti so skupno dobili kar 114.217 glasov, ali kar 493 mandatov.

V Mariboru se bosta v boj za župansko mesto v drugem krogu podala Saša Arsenovič (neodvisni) in Franc Kangler (NLS). Arsenoviču so volilci namenili 13.056 gladov,  Kanglerju pa 9.083 glasove.

Za kar 2000 glasov je za Kanglerjem zaostal kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis, človek ki ima za seboj številne afere in nepravilnosti, ko je še predsedoval mariborskem UKC-ju.

Tu so mandati za mestni svet Mestne občine Maribor.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
59%
2.6km/h
75%
21°C
22°
21°
21°
Wed
15°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.