Arsenovič opozicijske svetnike označil za grobarje mesta Maribor

maribor, svetniki

Pred drugim branjem proračuna Mestne občine Maribor je v Mariboru spet živahno. Arsenovič pa za potrditev nima  zagotovljenih dovolj glasov.

Danes je najbrž najpomembnejša seja mariborskega mestnega sveta v tem mandatu, saj svetniki v drugem branju odločajo o sprejetju proračunov za leti 2023 in 2024. Župan Saša Arsenovič je za letos predlagal proračun v višini 190,8 milijona evrov, kar je za okoli 1,7 milijona evrov manj kot v prvi obravnavi, a vztraja pri zadolževanju v višini 27 milijonov evrov, proračun za prihodnje leto pa je s 145,5 milijona evrov za 3,4 milijona višji od prvotnega predloga.

Ves čas iščemo soglasje vseh svetniških skupin, ki imajo seveda različna mnenja, skupni imenovalec pa še vedno želim, da je razvoj in vsak dan boljši Maribor,” je povedal župan Maribora Saša Arsenovič. Svetnike ki so glasovali za umik točke proračuna označil za grobarje tega mesta.

Točka o proračunu je bila tudi tokrat umaknjena z obravnave. Glavni očitki mestnih svetnikov v prvi obravnavi so bili, da je proračun “prenapihnjen”, da so prihodki nerealno načrtovani, da je zadolževanje previsoko, po drugi strani pa da je premalo sredstev namenjenih za kulturo, šport, socialno in vzdrževanje cest, šol in vrtcev.

Igor Jurišič, predlagatelj umika točke je župana na začetku seje znova pozval, da se točki, vezani na proračun, prestavita za 14 dni, tako kot je predhodno že pozval LPR, in v tem času pripravi predlog proračuna, ki bo na prihodkovni strani predvidel zadostno financiranje Republike Slovenije za izpolnjevanje nalog, ki jih je RS občina naložila in mestnemu svetu predstavi vloženo ustavno pritožbo zaradi kršitve 140. člena ustave, po katerem je prepovedano prenašanje nalog države na občine brez zagotavljanja ustreznih sredstev.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.