slika Maribor24

Edino Plečnikovo delo v Mariboru, jezuitska kapela Srca Jezusovega na Ljubljanski 13, gre v rušenje.

Edino Plečnikovo delo v Mariboru bodo porušili

Očitno mariborskemu županu ni mar za kulturno dediščino, ni mar za kulturo mesta. Enostavno porušili bodo edino plečnikovo delo v Mariboru! na tem mestu se bo namreč zgradila nova parkirna hiša. Gre za isto podjetje, ki si lasti stavbno pravico garažne hiše pri UKC Maribor.

Mestni svetnik Bernard Memon je na zadnji seji mestnega sveta Mestne občine Maribor izpostavil problematiko edinega Plečnikovega dela v Mariboru, sicer spomeniško nezaščitene kapele na Ljubljanski 13, ki jo bodo rušili. Notranjost kapele je uredil sloviti arhitekt Jože Plečnik in ravno zato je toliko bolj pomembna.

Pomembno Plečnikovo delo sicer ni bilo nikdar zavedeno v register spomeniškega varstva, A ne glede na to, so novi lastniki po zakonodaji zaradi določenih pravil vseeno zavezani spoštovati kapelo, kljub temu da ni del spomeniškega varstva.

 Notranjost kapele bi naj prenesli pod okrilje Vikariata Antona Martina Slomška. Rektor vikariata, dr. Ivan Janez Štuhec, je dejal, da je Vikariat Antona Martina Slomška je ponudil prostor za deponiranje notranje opreme kapele.

Tako se v mariboru skrbi za kulturno dediščino. Žalostno!

MG