Domov ZanimivostiSaj ni res, pa je Bančne podražitve v času koronavirusa le farsa ali realnost?

Bančne podražitve v času koronavirusa le farsa ali realnost?

Objavil: SIFA

Na ZPS vsaka dva meseca primerjajo nadomestila osnovnih bančnih storitev vseh 15 bank in hranilnic in posodobijo primerjanik stroškov poslovanja z osebnim bančnim računom.

Aprila je pet storitev podražila Primorska hranilnica Vipava, ki je sicer med najugodnejšimi, najbolj plačevanje UPN-jev na bančnih okencih – iz razmeroma ugodnih 80 centov na 99 centov (avtomatski zajem podatkov) oziroma na evro in pol (ročni vnos podatkov). To je tudi najvišja letošnja podražitev do sedaj, skoraj 90 odstotna. Povišali so tudi nadomestila za vodenje osebnega računa, trajni nalog, dvig z debetno kartico na bankomatu druge banke in članarino za kartico z odloženim plačilom. Aprila je občutno dvignila članarino za kartico z odloženim plačilom Sberbank banka in sicer iz povprečnih 24 evrov na kar 38,40 evra. V juniju smo zabeležili tri manjše podražitve pri Intesa Sanpaolo Banki (plačilo UPN-ja na okencu in v spletni banki ter članarino za kartico z odloženim plačilom).

Preberite tudi: NOVA KBM z avgustom spreminja cenik nadomestil

Neprimeren čas za višanje cen

Čas krize, ki smo ji trenutno priča, je po našem mnenju neprimeren za dvig cen. Pričakovali bi, da bodo banke potrošnikom stopile nasproti in jim pomagale v finančno težkih časih. A se to na področju osnovnih bančnih plačilnih storitev ni zgodilo. Tudi pri odlogih kreditnih obrokov, ki jih ureja novi zakon, šest bank zaračunava nadomestila za sklenitev aneksa h kreditni pogodbi.

Bančne podražitve, še posebej tiste manjše, potrošniki pogosto prezrejo, saj se mnogi ne ukvarjajo z višino posameznih nadomestil.

ZPS Svetuje

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.