Bi mariborska občina rada izigrala Dogošane zaradi projekta Cinderella?

Občina bi v Dogošah iz sekundarnih surovin naredili poskusni objekt za projekt Cinderella. A zakaj ravno v Dogošah se sprašujejo krajani?

Projekta Cidarella Dogošani nočejo?

Kaj je sploh projekt Cindarella? Ker je gradbeništvo velik porabnik surovin, so potrebni novi, bolj trajnostni pristopi, ki so hkrati ekonomsko bolj učinkoviti. Tak pristop med drugim predvideva uporabo sekundarnih surovin, nastalih z recikliranjem gradbenih, industrijskih, rudarskih, pa tudi nekaterih komunalnih odpadkov. Pri tem je pomembna kaskadna izraba navedenih surovin, npr. s predhodno ekstrakcijo kritičnih surovin, ki jih v Evropi primanjkuje, preden se ostanki uporabijo v gradbeništvu. Poskusno bi projekt občina rada postavila na neuporabljenem zemljišču v dogoški gramozni jami objekt, ki bi bil zgrajen prav iz surovin, ki ostajajo po opravljenih gradbenih delih kot odpadki. Objekt bi stal pet let, nato pa bi ga razgradili. Namen tega poskusnega projekta je lokacijska preveritev možnosti izgradnje objekta, zgrajenega iz sekundarnih surovin. Gre za recikliranje in upcikliranje – za novo uporabo sestavin, ki bi jih pridobili z odlagališč.

Mnogi prebivalci Dogoš, ki so bili na predstavitvi, pa so ob predstavitvi projekta in vpetosti poskusnega objekta v prostor, temu nasprotovali in izrazili dvom v to, da bi bilo izvajanje dejavnosti okolju in njim prijazno. Zakaj v Dogošah? So se spraševali mnogi? Zakaj ne na Pobrežju, kjer je prav tako prostor za take projekte? Dogošani pravijo, da se ne bodo pustili in da ne bofo poskusni zajčki. Podžupan Samo Medved jim je sicer zatrdil, da ni bojazni za okolje, a Dogošani mu ne verjemejo.

MG

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.