Bo Slovenija pristala na rdečem seznamu držav s slabo epidemiološko sliko?

Slovenija je trenutno na rumenem seznamu. To pomeni, da je epidemiološko (še) varna država. A ob velikem številu okužb se to lahko kaj hitro spremeni.

Slovenija drvi v rdeče?

Kdaj bi Slovenija postala rdeča? Če bi imeli naslednjih 14 dni po 79 okuženih na dan, bi imeli čez dva tedna 53 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Tako bi po lastnih kriterijih postali rdeča država, med rdeče države pa bi sodili tudi po novem predlogu Evropske komisije, ki je precej manj strog. Piše Žurnal 24.

Predlog za enak kriterij v Evropski uniji bi državo postavil na rdeč seznam če bi imele več kot 150 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev bi bile rdeče, poleg njih pa še države z nad 50 aktivnimi okužbami, če je delež pozitivnih testov več kot tri odstotke. Če se bo trend okrog 80 novih okužb na dan in se delež pozitivnih testov ne po znižal, bo Slovenija torej padla v rdečo skupino držav, tudi za Evropsko unijo.

Vsekakor pa moramo veliko storiti pri sebi. Umivanje rok in razkuževanje, nošenje mast v zaprtih prostorih in držanje varnostne razdalje so poglavitni dejavniki za preprečevanje koronavirusa.

MG


VREME

Maribor
delno oblačno
53%
1.5km/h
40%
28°C
29°
27°
27°
Tue
19°
Wed
14°
Thu
16°
Fri
18°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.