Tomaž Vesel odločno zavrača namigovanja o nezdružljivosti funkcije predsednika Računskega sodišča in funkcije, ki jo opravlja v Mednarodni nogometni zvezi in za katero je lani prejel četrt milijona dolarjev.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je leta 2016 zasedel pomemben položaj v okviru Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Največja športna organizacija na svetu s sedežem v švicarskem Zürichu ga je imenovala za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost (Audit and Compliance Committee). Ker gre za neprofesionalno funkcijo, je Vesel še naprej ostal na čelu Računskega sodišča, prosti čas pa namenja novemu izzivu in očitno dobremu denarju.

Iz letnega poročila Fife za leto 2019 je razvidno, da je Vesel za revizorsko delo v lanskem letu prejel 246.000 dolarjev bruto prihodkov oziroma okoli 202.000 evrov. Predhodna letna poročila Fife teh podatkov ne navajajo, a Vesel pojasnjuje, da gre za podobne zneske.

Vesel je pred nastopom nove funkcije v Fifi o tem seznanil Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) in jo prosil za njihovo stališče. “V pisnem odgovoru so mi sporočili, da ne vidijo nobenega konflikta interesov in da sta funkciji združljivi. Mi je pa zelo zanimivo, da me o tem sprašujete ravno danes, kljub temu da omenjeno funkcijo opravljam že več kot štiri leta,” je dejal Vesel.

Tako drži skupaj globoka država?

PM