Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Danes je Gregorjevo, dan, ko se ptički ženijo

Gregorjevo je slovenski praznik, ki ga praznujemo 12. marca in je povezan z znamenjem pomladi in začetkom novega leta za kmete. Ime praznika izvira iz svetega Gregorja, ki je bil papež v 6. stoletju.

Na ta dan se tradicionalno opravlja blagoslov voda, saj se verjame, da ima voda na Gregorjevo posebno moč, ki čisti in ozdravlja. Včasih so na ta dan tudi začeli s setvijo poljščin, saj so verjeli, da bo tako letina obilna. Na ta dan se blagoslov vode izvaja pri vodnih virih, kot so reke, potoki, jezera, studenci ali izviri, kjer se zberejo domačini, da skupaj obeležijo praznik. Prav tako se lahko organizirajo procesije in drugi obredi, ki so povezani s praznovanjem.

Poleg blagoslova vode se na ta dan izvajajo tudi druge tradicionalne dejavnosti, kot so prižiganje kresov, nočni obhodi s svetilkami in pohodi po vodi. Običajno se na ta dan organizirajo tudi različne prireditve, na katerih se lahko obiskovalci udeležijo različnih delavnic, predstav in zabavnih dogodkov.

Gregorjevo je tako pomemben praznik v slovenski kulturi in tradiciji ter predstavlja začetek pomladi in novega življenja v naravi.

Med znanimi Slovenci, ki so rojeni na Gregorjevo, so:

Anton Aškerc (1856-1912) – pesnik, duhovnik, pisatelj in kulturni delavec, Oton Župančič (1878-1949) – pesnik, pisatelj in prevajalec, Fran Saleški Finžgar (1871-1962) – duhovnik, pisatelj, dramatik in kulturni delavec, Jože Toporišič (1926-2014) – slovenski jezikoslovec in akademik, Stane Kavčič (1927-2010) – slovenski pisatelj, dramatik in scenarist, Slavko Avsenik (1933-2015) – legendarni slovenski glasbenik in skladatelj, ki je ustvaril avtorsko glasbo za Ansambel bratov Avsenik, Andrej Jerman (1978) – nekdanji slovenski alpski smučar in olimpijec.

SLAVKO AVSENIK

Slavko Avsenik

Ti slovenski velikani so rojeni na dan Gregorjevega, 12. marca, in so pustili pomemben pečat v slovenski kulturi, literaturi, glasbi, jezikoslovju in športu.

Za konec pa še ta pregovor: “Gregorjevo sonce, obljublja nam nove dni, a narava še spi, dokler ne mine zima s svojimi mrazmi.” Ta pregovor poudarja upanje in pričakovanje novega življenja in rasti v naravi, kljub temu, da zima še ni povsem minila.

Prijetno praznovanje Gregorjeva, vsem Gregorjem pa vse najboljše.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
61%
6.2km/h
0%
13°C
15°
12°
13°
Thu
10°
Fri
8°
Sat
6°
Sun
4°
Mon

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.