Danes praznujemo dan Generala Rudolfa Maistra, ki je še posebej pomemben za Maribor.

General Rudolf Maister je bil pomembna osebnost v zgodovini Slovenije, zlasti v času oblikovanja slovenske države po prvi svetovni vojni. Rojen je bil 29. marca 1874 v Kamniku, ki je takrat spadalo pod Avstro-Ogrsko monarhijo.

Njegova najbolj znana vloga je bila med marcem 1919 in januarjem 1920, ko je bil poveljnik obrambnih sil slovenskega naroda na Štajerskem in Koroškem. Med tem obdobjem se je zgodil tudi ključni dogodek, ki je pustil trajen pečat na zgodovini Slovenije – Mariborska prva in druga bitka. General Rudolf Maister je s svojimi enotami uspešno obranil slovensko ozemlje pred avstrijskimi in nemškimi enotami ter s tem pripomogel k vključitvi severovzhodnega dela današnje Slovenije v novo ustanovljeno Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev, kasneje znano kot Kraljevina Jugoslavija.

Rudolf Maister v Mariboru

Pomemben dan je 23. november 1918. Maister je s svojimi enotami zasedel Maribor, s čimer je preprečil avstrijski vojski, da bi prevzela nadzor nad mestom. Ta dan je postal simbol slovenske samostojnosti in enotnosti ter je postal znan kot “dan Rudolfa Maistra”. 23. november je tudi praznik v Sloveniji, imenovan dan Rudolfa Maistra, in je državni praznik, namenjen čaščenju spomina na ta pomemben dogodek in generala Maistra kot narodnega heroja.

Pogreb Rudolfa Maistra v Mariboru

Kot je zapisala Anja Bah Žibert, poslanka SDS, Naša pomlad gre iz tal, bistra ko burja, močna ko val!

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
rahlo rošenje
68%
6.7km/h
100%
11°C
14°
8°
10°
Sat
5°
Sun
4°
Mon
7°
Tue
8°
Wed

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.