slika domovine.je

Uradno se začenja predvolilna kampanja za volitve v Evropski parlament, ki bodo 26. maja. Opolnoči pa se izteče rok, do katerega je še mogoče vložiti kandidatne liste.

Katere stranke so že vložile kandidature?

Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev mesec dni časa, do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Hkrati se opolnoči izteče rok za vložitev kandidatnih list. Doslej je na Državno volilno komisijo (DVK) kandidature vložilo 13 strank oziroma list. Med njimi so vse parlamentarne stranke: SDS, ki na volitve odhaja s skupno listo z zunajparlamentarnim SLS-om, ter LMŠ, SD, SMC, Levica, NSi, SAB, DeSUS in SNS.

Skupna lista SDS in SLS

poleg njih se bodo za sedež v Evropskem parlamentu potegovale zunaj parlamentarne stranke Dobra država, Domovinska liga in Gibanje Zedinjena Slovenija ter nestrankarska lista Povežimo se.

Vložene kandidature bo DVK preizkusil že na današnji seji. Če bo po seji vložena še kakšna kandidatna lista, jo bodo člani DVK-ja potrjevali v soboto. Seznam potrjenih list pa bodo z žrebom predvidoma določili v torek, 30. aprila.

SIFA