Danes sojenje Ludviku Tomšiču, zaradi besed “Ubij Janšu!”

Zaradi dalja časa trajajočih javnih pozivov k umoru Janeza Janše (SDS) na protestih pristašev levo sredinski strank ob nastajanju prejšnje vlade je sodnica Jerca Oblak za danes znova sklicala glavno obravnavo proti Ludviku Tomšiču. Piše Spletni časopis.

Zanimivost postopka pred okrajnim sodiščem v Ljubljani je, da ga tožilstvo pred dvema letoma ni bilo pripravljeno sprožiti. Kot je sporočila vrhovna državna tožilka Katarina Bergant javnih pozivov k umoru takrat kandidata za šefa vlade Janše na tožilstvu niso razumeli kot spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti, čeprav so bili ti pozivi izrečeni na organiziranih političnih protestih.  To je vsekakor svojevrsten absurd, saj so bile, kot je videti s posnetka, uperjene proti takratnemu predsedniku vlade direktne grožnje. 

Zamislite si, da bi se recimo na upokojenskih protestih drli “ubij Goloba”, koliko kazenskih ovadb bi posamezniki dobili? In koliko obravnav bi bilo po tem takem na sodišču?

Postopek proti Tomšiču so na tožilstvu pozneje le sprožili, a kot grožnjo Janši osebno, kjer pa je postopek mogoč le, če bi ga Janša proti Tomšiču sprožil osebno. Janša je, ker tožilstvo javnega pozivanja k sovraštvu, nasilju in nestrpnosti ni bilo pripravljeno preganjati, postopek sprožil osebno. Zaradi tega mora zdaj tudi priti na sodišče. Glavna obravnava je bila letos dvakrat preložena. Najprej na prošnjo zagovornice Tomšiča odvetnice Tatjana Sitar, ker ta ni mogla na obravnavo, konec februarja pa še, ker na sodišče ni bilo »oškodovanca« Janeza Janše.

Upajmo, da bo tokratna obravnava uspela, ter da Tomšiča tudi obsodijo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.