DARS napoveduje poostren nadzor nad uporabo e-vinjet

Cestninski nadzor DARS
Slika: DARS

Bližajo se velikonočni in prvomajski prazniki, ko se domačim uporabnikom avtocestnega omrežja pridruži tudi veliko tujih voznikov. Zato je v prihodnjih dneh na celotnem avtocestnem omrežju pričakovati poostren nadzor nad uporabo e-vinjet.

Nadzor bo usmerjen v odkrivanje tako domačih kot tujih kršiteljev, ki so v pomembnem deležu v tranzitu skozi našo državo, s postanki ali brez.

Nadzor ne bodo izvajali zgolj na daljavo,  z nadzorno opremo (stacionarnimi in prenosnimi kamerami ter mobilnimi kamerami v vozilih cestninskega nadzora), temveč tudi s preusmeritvami prometa skozi nadzorne točke (območja nekdanjih cestninskih postaj), počivališča oziroma bencinske servise ob avtocestnem omrežju. Cestninski nadzorniki ga bodo opravljali tudi na območjih mejnih prehodov ter posameznih izvozih z avtocest in hitrih cest.

Cestnina (e-vinjeta) se šteje kot plačana, če so izpolnjeni trije pogoji: veljavnost, pravilen cestninski razred ter točna registrska označba.

Uporabnike avtocestnega omrežja zato pozivajo, naj na potrdilu o nakupu e-vinjete znova preverijo registrsko označbo, za katero so kupili e-vinjeto. Registrska označba mora biti vpisana povsem enako, kot je zapisana na registrski tablici oziroma v prometnem dovoljenju, torej vključno z registracijskim območjem (za vozila, registrirana v Sloveniji torej LJ, KR, MB, CE, PO, NM, KK, GO, MS, SG ali KP).

Če uporabniki ugotovijo napako, naj nemudoma kupijo novo e-vinjeto s pravilno registrsko označbo. Nato naj pokličejo naš klicni center za cestninjenje na 01 518 8 350, kjer bodo uredili vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete za napačno registrsko številko.

DARS je v letošnjem letu zaradi neuporabe vinjet do 11. aprila izdal skupno skoraj 7200 plačilnih nalogov. Globa za tovrstni cestninski prekršek znaša 300 evrov in je prihodek državnega proračuna. Ko DARS izda plačilni nalog za cestninski prekršek, posebej zaračuna tudi e-vinjeto, in sicer za čas, ko je bil storjen cestninski prekršek (ker ni bila plačana cestnina za registrsko označbo vozila). Na računu, ki ga prejme storilec prekrška, je navedeno, od kdaj velja zaračunana vinjeta. Če je bil cestninski prekršek storjen na primer 2. aprila, je potem tedenska vinjeta zaračunana za sedem dni, od 2. do 8. aprila.

Uporabniki avtocest pravočasno poskrbite, da bodo na avtocestno omrežje zapeljali s poravnano cestnino, ter se tako izognete slabi volji in nevšečnostim v primeru ugotovljenega prekrška.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
delno oblačno
52%
4km/h
40%
13°C
14°
11°
12°
Sun
5°
Mon
6°
Tue
8°
Wed
8°
Thu

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.