Slika: Policija

Veselje 19-letnega preprodajalca mamil iz Maribora, ki se je marca s tožilstvom pogodil za pogojno kazen, ni trajalo dolgo. Isti dan so ga aretirali zaradi novih kaznivih dejanj in danes obsodili na leto in pol zapora.

“Žal mi je za to, kar sem naredil. Tega ne bom nikoli več počel. Želim se postaviti na noge, rad bi dokončal šolanje,” se je na mariborskem sodišču pokesal 19-letni Lan Huzjak in sodnici Danili Dobčnik Šošterič priznal, da je v Mariboru preprodajal različne vrste droge. Ker je priznal na predobravnavnem naroku, podrobnosti iz obtožnice niso znane, smo pa neuradno izvedeli, da so bili najstnikovi glavni odjemalci srednješolci. In prav oni so zaslužni, da so kriminalisti mlademu preprodajalcu droge sploh stopili na prste. Preiskavo je namreč sprožila analiza anketiranja med srednješolci na temo prepovedanih substanc, saj je več dijakov v anonimni anketi kot dobavitelja mamil, za katerega vedo ali so bili z njim v stiku, imenovalo Lana Huzjaka.

Devetnajstletnik je danes v sodno dvorano vstopil pripravljen. Vedel je, da ga zaradi preprodaje mamil ne čaka več kot eno leto in pol zapora, saj se je tik pred predobravnavnim narokom pogodil z višjo tožilko Janušo Kušar Rotman in podpisal sporazum o priznanju krivde, v katerem se je strinjal, da je 18 mesecev primerna kazen za to, kar je počel. Sodnica je tožilskemu predlogu glede višine kazni sledila in ugodila tudi prošnji odvetnika Janija Toplaka, naj najstnik kazen odsedi na odprtem oddelku mariborskih zaporov v Rogozi. Dokler sodba ne postane pravnomočna, pa Huzjak ostaja v priporu.

Prvič se je kesal s figo v žepu

Prostost mu je bila odvzeta 3. marca letos. Zadnje, kar je mladenič ta dan pričakoval, sta bili aretacija in hišna preiskava. Tega dne je bil namreč dopoldan skupaj z zagovornikom na pogajanju s tožilstvom zaradi enega svojih preteklih spodrsljajev z mamili. Ker je šlo za manjšo količino droge in ker do takrat zaradi nje še ni bil obsojen, je tožilka na pogajanju pristala na to, da bo v zameno za priznanje za 19-letnika predlagala pogojno obsodbo na nekaj mesecev zapora s preskusno dobo dveh let. Zaman pa se je odvetnik ob podpisovanju sporazuma o priznanju krivde tisti dan trudil tožilko prepričati, da je Huzjaka prva policijska obravnava v povezavi z drogo spametovala do te mere, da dejanja ni nikoli več ponovil. Česar morda res ni vedel odvetnik, je takrat zelo dobro vedela tožilka. In to je, da najstnik s preprodajo droge ni prenehal. Prav v dneh pred podpisovanjem sporazuma o pogojni kazni so namreč preiskovalci proti 19-letniku strnili sume, da kazniva dejanja nadaljuje, zato je tožilstvo sodišču predlagalo izdajo odredbe za hišno preiskavo. Sodišče jo je izdalo, policisti so šli v akcijo 3. marca popoldan in pokazalo se je, da se je Huzjak nekaj ur pred hišno preiskavo pred tožilko očitno kesal s figo v žepu.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

“Ta dva meseca v priporu sta me izučila”

V Radvanju, kjer je doma, so mu policisti našli devetsto tablet ekstazija, nekaj te droge (MDMA) pa tudi v kristalih. V več paketkih je hranil še 76 gramov amfetamina in nekaj malega konoplje, kokaina in droge LSD. Sledi teh snovi so preiskovalci našli tudi na treh elektronskih tehtnicah za precizno tehtanje manjših količin. Poleg droge in pripomočkov za njeno tehtanje so preiskovalci 19-letniku zasegli še 4500 evrov gotovine, saj so bili prepričani, da ves denar izhaja iz kriminalnega posla. Sledilo je policijsko pridržanje, po dveh dneh je stopil pred preiskovalnega sodnika, ki ga je zaradi ponovitvene nevarnosti poslal v pripor.

“Ta dva meseca v priporu sta me zelo izučila,” se je na izreku kazenske sankcije danes kesal Huzjak, ni pa priznal, da je vseh 4500 evrov, ki so mu jih zasegli, zaslužil z mamili. Nekaj so bili prihranki od daril ob rojstnih dnevih, 2500 evrov pa so mu dali starši za opravljanje vozniškega izpita, se je zagovarjal najstnik. Ker je odvetnik Jani Toplak v spis vložil dokaz, da je obtoženčev oče nekaj dni pred hišno preiskavo najel posojilo in na ženin račun nakazal 2500 evrov, kar je ta še isti dan dvignila, je sodnica Huzjaku verjela, da mu je mama izročila denar za šoferski izpit, zato mu bo sodišče po pravnomočnosti sodbe ta znesek vrnilo. Višja tožilka Januša Kušar Rotman je po izreku sodbe za medije izjavila, da tej odločitvi ne bo nasprotovala, kar pomeni, da bo sodba za 19-letnika že kmalu pravnomočna in bo smel iz pripora v Mariboru na prestajanje kazni na odprtem oddelku v Rogozi. Sodnica je mladega obsojenca posvarila, da se je treba strogo držati pravil tudi med prestajanjem kazni na tem oddelku: “Če boste zlorabili ta lažji režim, lahko direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor odloči o vaši premestitvi v strožji režim.”

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});