Dragi upokojenci. Primite se za denarnice. Januarja bodo pokojnine nižje!

slika je simbolna

Se marsikomu, ki prejema pokojnino zdi, da je na aprilskih volitvah bil zaveden? Upokojenci bodo januarja dobili nižje pokojnine.

Ni vse tako, kot je bilo. To bodo leta 2023 občutili tudi upokojenci, ki bodo januarja prejeli nižje pokojnine. Take, kot so jih prejeli oktobra 2022.

Marsikateri upokojenec bo verjetno presenečen 31. januarja, ko bo prejel nakazilo pokojnine. Ta bo spet nižja kot decembrska. Vsi tisti upokojenci, ki zaradi nižjih pokojnin ne plačujejo dohodnine, bodo namreč januarja dobili takšne pokojnine, kot je bila njihova oktobrska. Torej brez dodatka, ki so ga dobili novembra in decembra, ko je vlada vsem zvišala pokojnine za sicer pičlih 4,5 odstotka s posebnim zakonom, da bi ublažila draginjo. piše Večer.

Za višje pokojnine v novembru in decembru je vlada tudi zagotovila dodaten denar pokojninski blagajni iz državnega proračuna, in sicer mesečno okoli 22 milijonov evrov. Ker ni šlo za stalno povišanje pokojnin, bodo tako le-te nižje v letu 2023.

Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe, ki se je novembra zvišala s 653 evrov na 682 evrov, bo januarja prejemnikom izplačana ponovno v višini 653 evrov. Upokojenci, ki prejemajo tolikšno višino pokojnine bodo torej dobili okoli 29 evrov manj, decembra pa še 682 evrov.

 

 

AVTOMOBILI P.R.
AVTOMOBILI P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
69%
1.8km/h
0%
-2°C
2°
-3°
-1°
Sun
-3°
Mon
-4°
Tue
-3°
Wed
-3°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA