Dvig cen komunalnih storitev in nove ideje za knjižnico po Arsenovičevo?

slika STA

Arsenovičevo sprenevedanje okoli mariborske knjižnice

Mariborski župan Saša Arsenovič je pred ponedeljkovo prvo sejo mestnega sveta  predstavil aktivnosti svoje ekipe po prvem mesecu uradnih delovnih dni. Kot je povedal, naj bi veliko časa namenili reševanju prostorske stiske mariborske knjižnice, katere del bi lahko po novem preselili v Rotovško klet. Kot pravi župan, zaradi pocenitve projekta.

Kako so si na občini zamislili projekt? Želijo si izločiti drugo klet, v kateri naj bi bile  kino dvorana in strojne inštalacije. Slednje bi lahko premaknili v že obstoječe prazne kleti na trgu, večina stavb tam je namreč v občinski lasti. Kino dvorana in medgeneracijski center pa bi lahko bila v Rotovški kleti, ki nima najemnika in ki bi ga na dolgi rok verjetno težko dobila. Zato bi lahko ta prostor povezali s knjižnico, kar bi bilo bistveno ceneje. Privilegij je tudi, da je na Glavnem trgu že bila načrtovana garažna, hiša, v kolikor bi to uspeli izvesti paralelno, bo knjižnica imela tudi vhod skozi garažno hišo. Koliko bi v tem primeru projekt stal, bo znano, ko bo izdelana idejna zasnova, projektna naloga iz leta 2011 je namreč trenutno v postopku revizije. Ali je nova ideja, ki je zrasla v občinskih glavah izvedljiva, bo pokazal čas.

Dvig komunalnih storitev in verjetno tudi vrtcev

Zanimivo pri tem pa je, da župan ni zadovoljen z dvigom plač javnim uslužbencem, čeprav je to storila vlada in stranka kateri pripada tudi župan Arsenovič, a pravi, da je to izničilo učinek dviga povprečnine občinam.

To je izgovor pod katerim bi Arsenovič podražil tudi vrtce, a se brani, da upa, da jih ne bo treba podražiti. Glede dviga cen komunalnih storitev pa je Arsenovič mnenja, da so trenutne cene izjemno nizke in ne omogočajo niti pozitivnega denarnega toka, kaj šele dobička v podjetjih. Vendar ti dvigi v nominalnih zneskih naj nebi bili  visoki. Katere cene točno bodo dvignili, ali cene Nigrada, vodovoda ali Snage, pa zaenkrat župan še ne ve.

Občine res živijo v težkih razmerah, a vseeno bi se dalo varčevati kje drugje, dragi župan.

vir: večer

M.G.

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
89%
0.5km/h
75%
21°C
23°
21°
20°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu
22°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.