eDavkih: Podatki o prevoženih kilometrih, vrednosti in poškodbah avtomobilov, pripeljanih iz tujine

Novost v mobilni aplikaciji eDavki | Avtor Bigstock, FURS

Na mobilni aplikaciji eDavki ali portalu eDavki lahko v nekaj minutah preverite podatke o prevoženih kilometrih, vrednosti avtomobila, od katere je bil plačan davek na motorna vozila, morebitnih poškodbah vozila, če je bil vaš avto pripeljan iz tujine.

Te dni so ob postopnem sproščanju ukrepov nekatere gospodarske panoge spet oživele. Tako na eDavkih spet zaznavamo več vlog za odmero davka na motorna vozila (DMV), ki jo lahko po novem oddate elektronsko prek eDavkov brez obiska finančnega urada.

Na mobilni aplikaciji eDavki ali portalu eDavki pa najdete vpogled v podatke o plačanem davku na motorna vozila (DMV).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Katere podatke o vozilu lahko preverite?

Podatke o letu prve registracije vozila, o prevoženih kilometrih (ki jih je zavezanec prijavil davčnemu organu), davku na motorna vozila, vrednosti avtomobila, od katere je bil plačan davek in informacijo o morebitni poškodovanosti vozila.

Za katere avtomobile lahko preverite podatke?

Ta funkcionalnost omogoča vpogled v elektronsko evidenco motornih vozil, za katera je bil plačan davek ali je bila uveljavljena oprostitev plačila davka. V tej evidenci so samo vozila, za katera je bil DMV odmerjen in plačan po 30. 12. 2009 oziroma obračunan v mesečnih obračunih ali uveljavljena oprostitev plačila davka po tem datumu.

Davek na motorna vozila se po zakonu namreč odmerja za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Republike Slovenije.

Kako lahko pridobite podatke o vozilu iz tujine?

Z vpisom VIN številke v vnosno polje se zavezancu takoj izpišejo podatki o stanju vozila.

NOVOST: napoved za odmero DMV lahko oddate preko eDavkov

Glede na izredne okoliščine si želimo čimbolj »brezkontaktnega« poslovanja in hkrati olajšati davčnim zavezancem oddajanje napovedi za odmero davka na motorna vozila. Tako je po novem na portalu eDavki omogočena oddaja te napovedi v elektronski obliki (obrazec DMV-N). Oddaja obrazca DMV-N je omogočena vsem registriranim uporabnikom eDavkov.

Davčnim zavezancem je tako kot za ostale obrazce na eDavkih na voljo kontekstna pomoč, kjer je za vsako polje navedeno, ali gre za obvezen podatek ali ne in kakšna vrsta podatka se zahteva. Pojasnjene so tudi ostale podrobnosti glede pripenjanja obveznih prilog, podpisa in oddaje obrazca.

Davčni organ pa si pridružuje pravico, da od davčnih zavezancev zahteva predložitev izvirnikov dokumentov, ki jih potrebuje za odmero davka.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VREME

Maribor
megla
93%
75%
18°C
19°
17°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.